Mainos

Venäjän keisarinnan maalliset jäännökset Venäjälle

Vallankumousta Tanskaan paennut keisarinna Maria Fjodorovna haudataan uudelleen toiveensa mukaisesti miehensä tsaari Aleksanteri III:n viereen.

Venäjän keisarinna Maria Fjodorovnan sarkofagia kuljettanut Tanskan laivaston sota-alus on ankkuroitunut Kronstadtin laivastoasemalle tänään. Päivälleen 140 vuotta aikaisemmin oli Tanskan prinsessa Dagmar (Maria Fjodorovna) astunut ensi kerran Venäjän maaperälle - nimenomaan Kronstadtissa.

Keisarinna lasketaan viimeiselle leposijalleen Pietarissa torstaina.

Kronstadtista keisarinnan sarkofagi vietiin tänään Venäjän laivaston aluksella Pietarhovin palatsikaupunkiin, jossa järjestettiin vastaanottoseremonia. Tilaisuuteen osallistuivat mm. Pietarin kuvernööri Valentina Matvijenko ja Romanovin suvun jäseniä.

Pietarhovissa sarkofagi asetettiin katafalkille ja kuljetettiin Aleksanteri Nevskin kappeliin, jossa keisarinnan on kerrottu säännöllisesti rukoilleen. Kappelissa Maria Fjodorovnan kunniaksi järjestettiin päivällä ortodoksinen muistopalvelus eli panihida.

- Keisarinnan paluu on merkittävä hetki koko Venäjän historiassa ja osoitus siitä, että Venäjä on muuttunut, sanoi kuvernööri Matvijenko muistopalveluksen jälkeen.

Viimeinen leposija

Yleisöllä on tänään ja huomenna mahdollisuus käydä jättämässä jäähyväiset Romanovien keisarinnoista ehkä suosituimmalle. Torstaina Maria Fjodorovnan sarkofagi siirretään Pietari-Paavalin linnoituksen katedraaliin Pietariin ja keisarinna saa viimeisen leposijan miehensä, keisari Aleksanteri III:n vierestä.

Aleksanteri III:n sarkofagin vieressä on ollut jo 112 vuotta tyhjä paikka odottamassa keisarinnaa.

Maria Fjodorovna oli Venäjän keisarinna ja Suomen suuriruhtinatar vuosina 1881-1894. Keisariperheellä oli tapana viettää kesiään keisarillisella kalamajalla Kotkan Langinkoskella, missä Maria Fjodorovna omistautui kalamajalla mieliharrastukselleen ruoanlaitolle.

Leskikeisarinna Maria Fjodorovna pakeni Venäjän bolshevikkivallankumousta ulkomaille ja kuoli Tanskassa vuonna 1928. Hän oli Venäjän viimeisen keisarin Nikolai II:n äiti.

(MTV3-STT-Itar-Tass-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.