Venäjällä valmistellaan erikoista koetta: Maa aikoo irtaantua internetistä testatakseen sisäisen verkon toimintaa

Myös Venäjä irtaantuu keskimatkan ohjukset kieltävästä sopimuksesta 1:38
Myös Venäjä irtaantuu keskimatkan ohjukset kieltävästä sopimuksesta

Venäjällä puuhataan testiä, jossa maa irrotettaisiin hetkeksi internetistä. Tarkoituksena on testata, kuinka maan sisäinen internet, eli Rusnet toimii. Kokeen toteuttaisivat venäläiset viranomaiset ja suuret teleoperaattorit.

Zdnetin mukaan kokeen tavoitteena on koota dataa ja palautetta, joiden pohjalta Venäjän internetin säilymiskykyä koskevaa lakiehdotusta voidaan muokata.

Joulukuussa 2018 esitetty laki velvoittaa Venäjän teleoperaattorit varmistamaan, että Runet pysyy pystyssä, vaikka syttyisi sota joka pudottaisi Venäjän muusta internetistä.

"Kielletty" sisältö estetään

Laki myös velvoittaa ohjaamaan kaiken internetliikenteen Venäjän televahtikoira Roskomnazorin hyväksymien tai itse hallitsemien solmujen läpi. Roskomnazor aikoo estää kielletyn sisällön ja varmistaa, että Venäjän kansalaisten nettiliikenne pysyy Venäjän rajojen sisällä.

Asiasta uutisoineen RosBiznesKonsaltingin eli RBK:n mukaan Venäjän operaattorit puoltavat lakia, mutta kiistelevät sen teknisistä ratkaisuista, peläten vakavia häiriöitä Venäjän internetliikenteessä.

Irroittautumiskokeen päivämäärää ei ole paljastettu, mutta Zdnetin mukaan sen on tarkoitus tapahtua ennen 1. huhtikuuta, sillä tuolloin Runetin toimintaa koskeva lakiehdotus on jätettävä parlamentin käsiteltäväksi. Kokeen kestoaikaa ei myöskään ole kerrottu.

Venäjä on valmistellut Runetin irroittautumiskykyä jo vuosia. Vuonna 2014 maa rakensi dns-järjestelmästä oman ja taatusti paikallisen varmuusjärjestelmänsä.

Vuonna 2017 Venäjän hallitus sanoi, että vuoteen 2020 mennessä maa aikoo pitää 95 prosenttia nettiliikenteestä Venäjän rajojen sisällä.

Lue myös:

    Uusimmat