Venäjällä käyneen Jukan video näyttää, kuinka Suomeen kulkevasta "mökkitiestä" on tullut tuliterä valtaväylä: "Kuin lentokentän kiitotietä olisi ajanut"

1:38
Jukka jakoi videokuvaa roadtripiltä: Katso kuinka tie on muuttunut "mökkitiestä" valtaväyläksi.

Venäjä on viime vuosina kunnostanut hurjasti Murmanskin ja Karjalan tieverkostoa. Puolustusvoimien entinen komentaja kertoo MTV Uutisille, mistä tieinfrastruktuurin uudistaminen voi kertoa.

Joensuulainen Jukka Ratilainen oli vuonna 2019 "roadtripillä" Karjalan ja Murmanskin alueella Venäjällä ystävänsä kanssa.

Ratilainen ajoi Murmanskiin menevää tietä pohjoiseen ja sieltä aina Tiiksin ja Kostamuksen kautta Vartiuksen raja-asemalta takaisin Suomeen.

Hän kertoo tällöin ihmetteleensä kovasti, miten Karjalan ja Murmanskin tieverkosto oli kokenut valtavia muutoksia. Ero oli kuin yöllä ja päivällä.

– Silloin tuli ihmeteltyä, että kylläpä Venäjällä on meno muuttunut. Aikoinaan tiesi tulleensa Venäjälle, kun tiet kapenivat ja monttuja oli enemmän kuin itse tietä, Ratilainen kertoo.

"Parempi kuin yksikään Suomen tie"

Ratilainen kertoo, että varsinkin Rukajärven, Tiiksin ja Kostamuksen kautta Suomeen kulkeva tie 86K-6 oli leventynyt ja parantunut huomattavasti.

– Kuin lentokentän kiitotietä olisi ajanut. Parempi kuin yksikään Suomen tie. Naurettiin, että ovat tehneet meille privaattitien, kun ei juuri muita kulkenut.

– Oli leveää ja suoraa baanaa mitä päästellä. Baana oli raivattu parhaimmillaan yhtä leveäksi kuin Joensuun nelikaistainen tie. Tien varrelle metsän läheisyyteen oli tehty myös massiivisia parkkipaikkoja, lastauslaitureita ja valleja, Ratilainen kertoo.

Ratilainen dokumentoi matkaansa vuonna 2019 videolle. Se on nähtävissä yläpuolelta.

Puolustusvoimien ex-komentaja: Ero on valtava

MTV Uutiset näytti Ratilaisen videomateriaalin sekä satelliittikuvat Puolustusvoimien entiselle komentajalle Jarmo Lindbergille.

Lindberg on vaikuttunut siitä, kuinka paljon tieverkosto on alueella muuttunut.

– Olen itse kulkenut tien bussilla Sotakorkeakoulun kurssin päätteeksi 1990-luvulla. Silloin melkein koko tie oli suomalaisen kesämökkitien tasoa. Kyllä siihen on tehty merkittävä perusparannus.

– Huoltotasot ovat myös huomattavaa tekoa ja niiden pituudet ovat sellaisia, että siihen voi ajaa vaikka kokonaisen rekkayhdistelmän tai useampia pienempiä ajoneuvoja, Lindberg kommentoi Ratilaisen kuvaamaa videota parannetusta tiestä.

Lindbergin mukaan tie on monessa mittakaavassa hyvin leveä.

– 60 metrin leveys on todella paljon mille tahansa ajoneuvolle. Se riittäisi lentokoneillekin, sillä se on normaali kiitotien leveys. Heillä ei ole kuitenkaan sellaista tapaa, että lentokalustoa hajautetaan maatukikohtiin tai maanteitä käytetään lentotoimintaan.

"Voi olla osa yleisparannusta"

Lindberg haluaa huomauttaa, että Karjalan ja Murmanskin alue on ottanut valtavia loikkauksia modernimpaan suuntaan, ja teiden parannus on siitä yksi hyvä esimerkki.

– Se voi olla osa yleisparannusta, joka palvelee Venäjän liikenneinfrastruktuuria. Tien varrella sijaitseva Kostamus tunnetaan myös teollisuuskeskuksena ja parempi tie palvelee myös sitä.

Väkisinkin nykyisessä maailmantilanteessa herää kuitenkin myös kysymys siitä, pitäisikö Venäjän tieinfrastruktuurin parantelusta itärajalla huolestua?

– Se ei ole välttämättä suoranaista sotasuunnittelua, eikä alueella ole edes mitään pysyvää sotilasjoukkoa. Mutta kaikki uudistaminen tietysti palvelee tarvittaessa myös sotilasliikennettä, Lindberg sanoo.

Katso yläpuolelta löytyvältä videolta satelliittikuvia alueelta ennen ja jälkeen.

Jarmo Lindberg johti Puolustusvoimia vuosina 2014-2019. Hän tuntee itänaapuri Venäjän erittäin hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja