Venäjällä juhlitaan "Terminator"-aseen saapumista rintamalle – jättimotin sijaan nyt puhutaan pikkupiirityksestä

Venäjä keskittää suurimman osan taisteluvoimastaan muodostaakseen aiempia suunnitelmia pienemmän piirityksen Sjeverodonetskin suunnalla Itä-Ukrainassa, väittää Luhanskin alueen johtaja Serhiy Haidai amerikkalaisen ajatushautomon Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan.

Ukrainan sodassa saatetaan elää tällä hetkellä muutoksen aikaa, sillä Ukrainan menestyksekäs vastahyökkäys Harkovan alueella on mutkistanut sodan ennakoimista entisestään.

Kreml saattaa pyrkiä Sjeverodonetskin taistelussa voittoon entistä kovemmin saavuttaakseen menestystä, jota Venäjän kannalta kaipaa sekä sotatilanne että propagandakoneisto, arvioi ISW.

Donetsjoen katastrofimainen ylitysyritys viime viikolla lisäsi Venäjällä kriittisyyttä sotatoimia kohtaan. Voitto Sjeverodonetskissa paikkaisi armeijan mainetta. Vaikka media on Venäjällä pääosin Kremlin käsissä, on pitkittyvää sotaa viikko viikolta vaikeampi selittää.

Venäjä-mielisten sotabloggarien lisäksi sotamenestyksen puutteen ihmettelijöihin liittyi äskettäin duumaan kuuluva kommunistisen puolueen Viktor Sobolev. Hän kummastelee merkittävien voittojen vähyyttä verrattuna vuoden 2014 menestykseen, sanoo ISW. Vuonna 2014 Moskovan sotilaat valloittivat nopeasti Krimin niemimaan.

Sobolev vaatii, että Venäjän täytyy vihdoin saattaa "erikoisoperaatio" Donbassissa päätökseen ja vähintään luoda tehokas saarto Sjeverodonetskiin.

Venäjän tavoitteet pienenevät

Sjeverodonetsk oli ennen sotaa 100 000 asukkaan teollisuuskaupunki. Sen jonkinasteinen julkinen nimeäminen keskeiseksi tavoitteeksi on jälleen yksi askel taaksepäin Venäjän suunnitelmissa. Sjeverodonetsk sijaitsee Iziumin ja Luhanskin välillä Itä-Ukrainassa.

Kärsittyään tappion Kiovan alueella Venäjä siirsi yksikkönsä Itä-Ukrainaan. Näin pyrittiin luomaan onnistuneeseen hyökkäämiseen tyypillisesti vaadittava ylivoima. Siinä ohessa sodanjohto osin vaihtui ja tiivistyi. Ongelmallista huoltoakin pyrittiin ratkomaan.

Lopputulos on ollut lisää sitä samaa. Huhtikuusta lähtien Venäjä on pyrkinyt rakentamaan jättimottia Itä-Ukrainan pullistumaan. Tätä varten hyökkäyskiilat ovat hyökänneet Iziumin ja Donetskin kaupunkien suunnilla.

Venäjän joukkojen eteneminen on ollut kuitenkin parhaimmillaankin "hidasta, mutta tasaista". Läpimurtoja ei ole syntynyt, vaan Ukraina on kestänyt ja jopa todennut tilanteen olevan niin vakaa, että sen on ollut mahdollista keskittää sotilaitaan Harkovan alueen vastahyökkäykseen, joka uhkaa nyt Venäjän huoltoyhteyksiä.

"Ihmease" on varsin tavallinen vaunu

Uskoa tuleviin voittoihin Venäjän sotapropaganda luo nyt hehkuttamalla BMPT-panssariajoneuvojen saapumista Sjeverodonetskin läheisyyteen. Siitä on Venäjä-mielisillä Telegram-kanavilla pyritty luomaan kuva ihmeaseena, ISW kirjoittaa. Myytin luomista BMPT:n lempinimi "Terminator" tuskin hidastaa.

Käytännössä BMPT on kaupungeissa ja muissa asutuskeskuksissa taistelevien panssarivaunujen tueksi tarkoitettu panssariajoneuvo, jonka aseistus sisältää ohjuksia, 30-millisiä automaattitykkejä, kranaatinheittimiä ja konekiväärin. Venäjä otti BMPT-panssariajoneuvot palvelukseen alkuvuodesta 2018, kertoo Venäjän valtionmedia TASS.

Ukrainan joukot edenneet Venäjän rajalle Harkovan alueelle – katso hetki, kun sotilaat kertovat saavutuksestaan 0:28
Ukrainan joukot edenneet Venäjän rajalle Harkovan alueelle – näin sotilaat kertovat presidentille saavutuksestaan.

Lue myös:

    Uusimmat