Ukrainan vastahyökkäys kääntyy nyt kohti kaupunkia, jonka koko ei kerro sen merkityksestä mitään: "Venäjä puolustaa jokaista tuumaa"

Ukrainan joukot edenneet Venäjän rajalle Harkovan alueelle – katso hetki, kun sotilaat kertovat saavutuksestaan 0:28
Ukrainan joukot sanoivat maanantaina edenneensä Venäjän rajalle Harkovan alueella – näin sotilaat kertovat presidentille saavutuksestaan.

Ukrainan vastahyökkäys Harkovassa jatkaa etenemistään, kertoo CNN. Eilen Ukraina jakoi videon, jossa sanottiin maan joukkojen saavuttaneen Venäjän ja Ukrainan välisen raja-alueen.

Raja-alueelle pääseminen ei sinällään tullut yllätyksenä, sillä ukrainalaisjoukkojen arvioitiin jo viime viikolla olevan noin kymmenen kilometrin päässä rajalta.

Taistelut etenevät nyt kohti Vovtshanskin kaupunkia, kertoo Harkovan alueen johtaja Oleh Synjehubov ukrainalaiselle televisiokanavalle CNN:n mukaan. Vovtshansk sijaitsee Harkovasta koiliseen noin 60 kilometrin päässä.

Ennen Venäjän helmikuista suurhyökkäystä Vovtshanskissa asui 17 000 asukasta. Sodan kannalta se on huomattavasti kokoaan kriittisempi kaupunki. Vovtshanskin kautta kulkee yksi Venäjän armeijan huoltolinjoista, joiden avulla se toimittaa esimerkiksi ruokaa, ammuksia ja polttoainetta asevoimilleen.

Tämän huoltolinjan katkeaminen voisi olla kova pala purtavaksi Iziumin eteläpuolella kohti Slovianskia ja Kramatorskia hyökkääville venäläisjoukoille, jotka jo nyt ovat joutuneet tyytymään merkittävästi toivottua hitaampaan etenemistahtiin.

– Venäjä keskittyy pitämään asemansa. Meidän joukkomme joutuvat karkottamaan heidät alueemme jokaiselta tuumalta, Synjehubov sanoo.

Venäjän huollon ongelmista on sodan aikana kirjoitettu oikeastaan jo ensipäivistä lähtien. Yksi keskeinen ongelma Kremlin sotilaiden kannalta on, että maa valmistautui lyhyeen operaatioon, ei pitkään kulutussotaan.

Harkovassa tykkituli hiljentynyt, mutta ei loppunut

Ukrainan vastahyökkäyksen alkuperäinen julkinen tavoite oli ajaa venäläisjoukot niin kauas maan toiseksi suurimmasta kaupungista Harkovasta, ettei sitä enää pystyttäisi uhkaamaan tykkitulella.

Tykistö voi yleisesti ottaen ampua muutamien kymmenien kilometrien päähän. Harkovan keskustasta Venäjän puolelle rajaa on reilut 30 kilometriä. 

Tykkituli Harkovan alueella on vähentänyt, mutta ei loppunut.

– Suhteellisen hiljaista viimeiset kaksi viikkoa, mutta vihollinen joskus iskee tykkitulella, Synjebuhov totesi CNN:n mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat