Everstiltä poikkeuksellinen ulostulo Venäjän tv:ssä maan sotatoimista ja median valheista: "Älkää heiluttako ohjuksia Suomen suuntaan"

Pekka Toveri: Vaarana jäätynyt konflikti 0:49
Katso videolta, miten kenraalimajuri evp. Pekka Toveri kommentoi Ukrainan sotaa.

Venäjän valtiollisessa televisiossa Rossija 1 -kanavalla suorassa lähetyksessä esiintynyt puolustusalan asiantuntija antoi erittäin harvinaisen suorapuheisen arvion Venäjän sodasta Ukrainassa.

Eläkkeelle jäänyt Venäjän federaation eversti ja median sotilastarkkailija Mihail Hodarjonok kritisoi eilen kovin sanoin Venäjän toimia ja poliittista asemaa. Hän jatkoi siitäkin huolimatta, että televisiokanavan juontajat näyttivät lievästi järkyttyneiltä ja yrittivät keskeyttää hänet muutamaan otteeseen. 

Hodarjonok kutsui valheeksi venäläismediassa leviävää tietoa siitä, että Ukrainan armeija olisi moraalisen ja psykologisen kriisin partaalla. 

– Tämä ei ole totta. Kokonaiskuvassa Ukrainan armeija voi aseistaa miljoona ihmistä, ja he ovat avoimesti kertoneet tästä. Yksin Ukraina ei tietenkään pystyisi tähän, mutta lännen avulla pystyy. Venäjän kannalta tilanne muuttuu koko ajan huonommaksi.

Katso myös: Venäjä haluaakin levittää pelkoa, mutta yhtä asiaa se ei ymmärtänyt hyökkäyksessä Ukrainaan

Venäjä haluaakin levittää pelkoa, mutta yhtä asiaa se ei ymmärtänyt hyökkäyksessä Ukrainaan 1:18

Venäjä on yksin

Hodarjonok puhui etenkin Venäjän kansainvälisestä eristyksestä.

– Loppujen lopuksi meidän sotilaallis-poliittisen asemamme suurin epäkohta on se, että olemme geopoliittisesti täysin eristyksissä. Meitä vastaan on, vaikka emme haluaisikaan millään sitä myöntää, koko maailma. Tästä tilanteesta on päästävä pois, eversti totesi.

Hodarjonok kehotti Venäjän hallintoa katsomaan sotilaallista ja poliittista tilannetta kokonaisuutena strategisista lähtökohdista käsin.

– Älkää nyt heiluttako mitään ohjuksia Suomen suuntaan. Se näyttää kokonaisuudessaan melko huvittavalta.

Voit katsoa yltä Mihail Hodarjonokin haastattelua englanniksi tekstitettynä. 

Muitakin kriittisiä ulostuloja

Venäjän hyökättyä Ukrainaan 24. helmikuuta, hallinto ilmeisesti uskoi nopeaan ja kivuttomaan voittoon. Mitä pidempi aika hyökkkäyksen alusta kuluu, sitä epätodennäköisemmältä Venäjän voitto näyttää. Tämä on saanut aikaan kriittisiä sotakommentteja myös venäläisten taholta.

Esimerkiksi Venäjän entinen pääministeri Mikhail Kasyanov kertoi saksalaisen Deutsche Wellen haastattelussa uskovansa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on "jo alkanut ymmärtää häviävänsä sodan".

Kasyanovin mukaan Putinin luottamusta Ukrainan sodassa pärjäämiseen on horjutettu. Hän uskoo, että Venäjän joukkojen kenraalit ovat saattaneet johtaa Putinia harhaan liittyen sodan tilaan. 

Kasyanov toimi pääministerinä Putinin hallinnon alla 2000-luvun alussa, ennen kuin hänet erotettiin tehtävästä. 

Lue myös:

    Uusimmat