Venäjän Donetsjoen katastrofi "spekuloitua suurempi tappio" – joen pohjaan upposi muutakin kuin pataljoona ja panssareita

Ukraina julkaisi videon Donets-joelta, jossa Venäjä menetti kokonaisen pataljoonan päivässä 2:00
Ukraina julkaisi videon Donets-joelta, jossa Venäjä menetti kokonaisen pataljoonan päivässä.

Läntisten sotilasarvioiden mukaan Venäjän surkeasti sujunut joenylitysoperaatio on osoitus "järisyttävästä taktisen tajun puutteesta", The New York Times kirjoittaa.

Venäjän katsotaan menettäneen kokonaisen pataljoonan yrittäessään ylittää viime viikolla Donetsjokea Itä-Ukrainassa. Tappioluvuiksi on arvioitu yli 400 kuollutta ja haavoittunutta.

Eläköitynyt australialainen kenraalimajuri Mick Ryan kävi joenylityksiä läpi Twitterissä sekä yleisellä tasolla että Venäjän näkökulmasta.

– Rynnäköllä tehtävät joenylitysoperaatiot ovat yksi vaikeimmista sotilastehtävistä, Ryan kirjoittaa. Sen kaltainen operaatio sisältää yleisesti ottaen kuusi vaihetta.

Ensin operaatio täytyy suunnitella ja tämä vaatii tiedustelua. Toisekseen tehokas vastarinta täytyy minimoida, mikä tarkoittaa vastapuolen tiedustelun estämistä ja epäsuoran tulen runsasta käyttämistä.

Kolmanneksi hyökkääjän tulee estää puolustajan kyky selvittää, missä paikassa operaatio tarkalleen tehdään. Käytännössä joukot siirretään yöllä, savun suojassa ja hämäten.

Neljänneksi varsinainen reitti ylityspaikalle täytyy suojata. Viidenneksi erilaiset esteet ylitykselle täytyy minimoida. Tässä tapauksessa siis joesta pitää pyrkiä muokkaamaan mahdollisemman helposti ohitettava este.

Lopuksi seuraa varsinainen esteen ylitys eli Donetsin tapauksessa rynnäkkö joen yli. Kuten tunnettua, tämä vaihe sujui venäläisten kannalta surkeasti. Se on todennäköisesti seurausta yhden tai useamman edellisen vaiheen epäonnistumisesta.

"Spekuloitua suurempi tappio"

Armeijat eivät pidä joenylityksistä, eläköitynyt kenraalimajuri Ryan toteaa. Hänen mukaansa joenylityksiä vältetään viimeiseen asti, sillä tavanomaisten joukkojen lisäksi tarvitaan esimerkiksi pioneereja, siltoja ja tykistöä.

Kaikesta päätellen Venäjä halusi ylittää Donetsjoen ja jo se tekee operaation epäonnistumisesta suuremman ongelman kuin mitä monet ovat Ryanin mukaan arvioineet.

– Tämänkaltaisia operaatioita yritetään normaalisti vain päähyökkäyssuunnalla tai suunnalla, josta halutaan tehdä päähyökkäyssuunta. Venäjä selvästi aikoi panostaa tähän suuntaan ja heittää paljon taisteluvoimaa siihen, Ryan kirjoittaa.

– Näin ollen tämä on todennäköisesti suurempi takaisku venäläisille kuin jotkut ovat spekuloineet. Kyllä, Venäjä menetti paljon kalustoa, mutta he ovat jo tottuneet siihen. Ehkä tärkeintä on, että joenylityksen torjumalla Ukraina on estänyt Venäjää etenemästä suuntaan, jota se selvästi piti tärkeänä koko hyökkäyksensä kannalta, Ryan jatkaa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös:

    Uusimmat