Yrityksistä kaapata valta Vladimir Putinilta on huhuttu jo pitkään – toistaiseksi niitä ei ole näkynyt, mutta ukrainalainen kenraalimajuri väittää sen olevan jo käynnissä

Huhutaan, että Putin olisi sairas ja voimaministeriöt haluavat syrjäyttää hänet – mitä Venäjällä voi tapahtua? 10:17
Huhutaan, että Putin olisi sairas ja voimaministeriöt haluavat syrjäyttää hänet – mitä Venäjällä voi tapahtua?

Huhut Venäjän presidentti Vladimir Putinin syrjäyttämiseksi vallasta on kuultu jo kuukausien ajan. Venäjän aloittaessa hyökkäyssodan ja sittemmin huono menestyminen rintamalla on kiihdyttänyt huhuja entisestään.

Venäjän kansan tuki Putinin vallalle elää edelleen vahvana, eikä länsimaiden pakotteet toistaiseksi ole rampauttaneet Venäjän taloutta kokonaan.

Erilaiset soraäänet ovat kuitenkin saaneet jalansijaa hyökkäyssodan aikana ja vaikuttaa siltä, ettei osa Putinin lähipiiristä ole tyytyväinen sodan etenemiseen Ukrainassa.

Maaliskuussa uumoiltiin eliitin vallankaappausta

Ukrainan tiedustelupalvelu kertoi maaliskuussa, että kuun 20. päivänä tapahtuisi vallankaappaus Venäjällä. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Esimerkiksi ukrainalaismedia Kyiv Independentin mukaan tuolloin vallankaappausta suunnittelivat erityisesti Venäjän poliittinen ja taloudellinen eliitti, oligarkit.

Eliitin arvioitiin ehdottavan johtajaksi Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n johtaja Alexander Bortnikovia. Putinin on nähty sättivän Bortnikovia ja syyttänyt häntä epäonnistuneista hyökkäyksistä Ukrainassa.

Oligarkit ovat perinteisesti pysyneet politiikan ulkopuolella. Useat oligarkit ovat kuitenkin ottaneet kantaa sotaan ja vaatinut sen lopettamista. Moni heistä on sittemmin paennut Venäjältä sodan sytyttyä.

Venäjän politiikan tutkija Dmitri Oreshkinin mukaan sodan pitkittyminen tekee pidemmän päälle hallaa Putinin suosiolle, sillä venäläissotilaiden kuolemia ei pystytä enää kieltämään.

Venäläissyntyisen Tarton yliopiston professori Sergei Sazonovin mukaan on epätodennäköistä, että mielenosoitukset syrjäyttävät Putinin vallasta. Se vaatisi, sekä eliitin kääntymistä Putinia vastaan että Putinin suosion romahtamisen. Hän pitää ylipäätään vallankaappausta epätodennäköisenä.

Kenraalimajuri: Vallankaappaus on käynnissä, eikä sitä voi pysäyttää

Ukrainan tiedustelupalvelun päällikkö, kenraalimajuri Kirilo Budanov sanoi Sky Newsille antamassaan erikoishaastattelussa, että vallankaappaus olisi jo käynnissä, eikä sitä voi enää pysäyttää. Hän myös väittää, että Putin sairastaa syöpää.

Kenraalimajurin mukaan Ukrainan sota Venäjää vastaan sujuu niin hyvin, että käännekohta tullaan näkemään elokuun puoleen väliin mennessä.

– Kiivaimmat taistelut on käyty vuoden loppuun mennessä. Tämän seurauksena uudistamme Ukrainan vallan kaikilla menettämillämme alueillamme, mukaan lukien Donbass ja Krim, Budanov sanoo.

Budanov ei ole yllättynyt Venäjän tappiosta rintamalla. Hän sanoo, että he tuntevat vihollisensa hyvin ja ovat perillä Venäjän suunnitelmista samaan aikaan, kun niitä vasta tehdään.

– Eurooppa näkee Venäjän suurena uhkana. Olemme taistelleet Venäjää vastaa jo kahdeksan vuoden ajan ja voimme sanoa, että tämä paljolti julkisuudessa ollut Venäjän voima on myytti, kenraalimajuri selittää.

Kenraalimajurin mukaan Ukrainan voitto sodasta syrjäyttäisi Putinin vallasta. Vallankaappaus on hänen mukaansa siis jo käynnissä, eikä sitä voida pysäyttää.

– Se johtaa lopulta Venäjän federaation johdon muutokseen. Tämä prosessi on jo käynnistetty ja siihen ollaan menossa.

Budanov on myös vakuuttunut siitä, että Putin on vakavasti sairas. Ukrainan viranomaiset ovat jo aiemmin epäilleet Putinin terveydentilaa.

Lue myös:

    Uusimmat