ISW: Venäjä pyrkii nyt uuteen kunnianhimoiseen tavoitteeseen useilla hyökkäyksillä

Venäjä pyrkii todennäköisesti useilla yhtäaikaisilla hyökkäyksillään saamaan käsiinsä aloitteen koko rintamalla, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Kesän aikana aloitteen katsottiin suurilta osin olevan Ukrainalla, joka hyökkäsi kolmella alueella Itä- ja Etelä-Ukrainassa. Kesäkuussa alkanut vastahyökkäys ei suurista odotuksista huolimatta kyennyt merkittäviin läpimurtoihin.

Täysin puolustuskannalla Venäjä ei tosin kesällä ollut, vaan se sitoi ukrainalaisjoukkoja omalla hyökkäyksellään Koillis-Ukrainan Kupjanskin alueella.

On epäselvää, pystyvätkö venäläiset todella ottamaan aloitteen kokonaan haltuunsa, sillä ISW:n mukaan Ukraina hyökkää nytkin "kriittisillä alueilla".

Ukrainalla sillanpääasema Dneprjoen itärannalla

Tiistaina Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö Andri Jermak väitti, että ukrainalaisjoukot ovat varmistaneet sillanpääaseman Etelä-Ukrainan Dneprjoen itärannalla.

MTV Uutiset raportoi Ukrainan Dneprjoen hyökkäyksen alkamisesta ensimmäistä kertaa lokakuun puolivälissä. Dneprjoen ylityksestä voit lukea lisää alla olevasta linkistä.

Sen sijaan monilla muilla rintamilla hyökkäämisestä ovat viime aikoina pitkälti vastanneet venäläiset. 

Ukrainan asevoimien ylipäällikkö Valeri Zaluzhnyi totesi maanantaina Yhdysvaltain asevoimien kanssa käymänsä keskustelun yhteydessä, että intensiivisimpiä taisteluita käydään Avdijivkan, Marinkan ja Kupjanskin rintamilla.

Ukrainalla on kuitenkin myös omia hyökkäysoperaatioita käynnissä, Zaluzhnyi lisäsi. 

Venäjä hyökkää useilla alueilla

Ukrainan maavoimien komentaja Oleksandr Syrskyi puolestaan painotti ISW:n mukaan, että Venäjä hyökkää tällä hetkellä monilla alueilla.

Syrskyi katsoo, että Venäjä yrittää erityisesti saada aloitteen haltuunsa Bahmutin etelä- ja pohjoispuolilla eli alueilla, joissa Ukraina hyökkäsi kesän aikana.

Itä-Ukrainan Bahmutin alueella venäläisten on raportoitu aloittaneen uusia hyökkäyksiä ja Avdijivkan kaupungin ympärillä on käyty raskaita taisteluita lokakuusta lähtien.

Venäjä on vahvistetusti kärsinyt suuria kalustotappioita Avdijivkan suunnalla, eikä se ole onnistunut yrityksissään piirittää kaupunki. Presidentti Zelenskyi väitti tiistaina, että Venäjä menettää Avdijivkan hyökkäyksessä jopa Bahmutin taisteluita nopeammin miehiä ja kalustoa.

Ukraina julkaisi vahvistamattoman videon Venäjän panssareiden joukkotuhosta Avdijivkassa 0:59
Ukraina on julkaissut vahvistamattoman videon Venäjän panssareiden joukkotuhosta Avdijivkassa. Videon kuvausaikaa tai -paikkaa ei ole vahvistettu.

ISW: Venäjän tehtävä valinta

Myös Ukrainan kesäkuussa alkaneen vastahyökkäyksen pääsuunnassa Etelä-Ukrainan Länsi-Zaporizhzhjassa on viime aikoina raportoitu sekä Venäjän että Ukrainan hienoisesta etenemisestä. Taisteluita käydään yhä samoilla paikoilla kuin syyskuussa eli Robotynen ja Verboven kylien lähistöillä.

– Useat ukrainalaisupseerit ovat todenneet, että tilanne eturintamalla on monimutkainen, mutta ukrainalaisjoukot hallitsevat taistelukenttää, ISW kirjoittaa.

– Venäjän sotilasjohdon pitää todennäköisesti päättää, pidetäänkö tietyt yksiköt tietyissä paikoissa rintamaa puolustamassa Ukrainan hyökkäyksiä vastaan vai siirretäänkö ne tukemaan Venäjän omia hyökkäyksiä, ISW spekuloi.

ISW arvioi, että jos nyt hyökkäävät venäläisjoukot eivät saa lisävahvistuksia, iskut todennäköisesti päättyvät ilman merkittävää menestystä.

Harvinaista videokuvaa: Ukraina jakoi videon Leopardista taistelussa 2:31
Tältä näyttää Leopard 2A6 taistelussa – Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video on väitetysti kuvattu Etelä-Ukrainassa. Kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat