Kremlin nieltävä taas uusi pettymys: Itä-Ukrainan jättimotin tavoittelusta todennäköisesti luovuttu

Ukraina julkaisi videon Donets-joelta, jossa Venäjä menetti kokonaisen pataljoonan päivässä 2:00
Ukraina julkaisi videon Donets-joelta, jossa Venäjä menetti kokonaisen pataljoonan päivässä.

Venäjä ei todennäköisesti kykene piirittämään Itä-Ukrainan pullistumassa olevia ukranalaisjoukkoja, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Kremlin vetäydyttyä Kiovan suunnalta ryhmitti se sotilaansa Itä-Ukrainaan. Operaatio toteutettiin nopeasti, eikä tarjolla ollut ilmeisesti sen enempää kunnon huoltoa kuin lepoakaan, mitä kritisoitiin.

Itä-Ukrainassa hyökkäävien vahvistettujen venäläisjoukkojen arvioitiin pyrkivän piirittämään etelän Donetskin ja pohjoisemman Iziumin kaupunkien väliset ukrainalaisjoukot.

Tähän tavoitteeseen Venäjä pyrki viikkotolkulla niin sanotulla tulijyrällä, kertoo Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja Petteri Kajanmaa. Tulijyrä etenee siten, että ensin epäsuoralla tulella pehmitetään puolustusasemia, minkä jälkeen raskas panssarikalusto työnnetään eteenpäin.

Nopea tai edes kestävä eteneminen on jäänyt haaveeksi ja nyt ISW toteaa, että Venäjä ei todennäköisesti usko jättimotin syntymiseen enää itsekään. ISW jakaa ajatuksen Luhanskin alueen hallinnollisen johtajan Serhiy Haidainin kanssa.

– Venäjä todennäköisesti priorisoi Severodonetskin taistelun jatkossa. Venäjä yrittää valoittaa kaupungin pohjoisesta ja etelästä, mikä saisi aikaan pienemmän piirityksen kuin mitä Venäjä alun perin yritti, ISW kirjoittaa.

Severodonetsk sijaitsee Luhanskissa ja ennen sotaa siellä asui yli 100 000 asukasta. Kaupunki sijaitsee Donetsin joen liepeillä.

Ukraina vastahyökkää Iziumissa

Ukrainan onnistuneet vastahyökkäykset Harkovan seudulla ovat mitä ilmeisimmin saavuttaneet jo Venäjän rajat. Viikonlopun aikana Ukraina pystyi iskemään takaisin myös Iziumin alueella.

Sekä Harkovan että Iziumin suunnan hyökkäykset ovat hankala paikka Venäjän huollolle. Useat Moskovan kannalta kriittiset huoltolinjat kulkevat verrattain läheltä eturintamaa rauta- ja autoteiden suunnan vuoksi.

– Venäjä on todennäköisesti pienentänyt hyökkäysten kokoa Iziumista Slovyanskiin, mikä mahdollisesti johtuu hyökkäysoperaatioiden hidastumisesta sillä suunnalla, ISW arvioi.

Donetskin ja Luhanskin alueilla Venäjä on viime aikoina kärsinyt "merkittäviä sotilas- ja kalustotappioita", kertoo Ukrainan puolustusvoimien tiedottaja.

– Joillakin alueilla Venäjän yksiköt ovat menettäneet 20 prosenttia alkuperäisestä vahvuudestaan, Ukrainan armeija väitti sunnuntaina.

Ukraina ei tarkentanut, minkä kokoluokan venäläisyksiköitä se tarkoittaa. Sodan aikana yleisimmin nimetty venäläisyksikkö on pataljoonan kokoinen taisteluosasto (battalion tactical group, BTG), joiden täysimääräinen vahvuus on Armor-lehden mukaan noin 600–800 sotilasta, 10 panssarivaunua ja 40 muuta panssariajoneuvoa.

Sodan ensipäivinä suurta roolia näytelleet venäläiset laskuvarjojääkärijoukot on Ukrainan arvion mukaan Popasnan alueella liitetty osaksi palkkasotilasjoukkoja. Näin siksi, että ne ovat kärsineet raskaita tappioita eivätkä pysty toimimaan kevyen varustuksensa vuoksi itsenäisesti.

Droneja ohjaavista nörteistä on tullut venäläisten kauhu – näin ovelasti Ukraina käyttää lennokkejaan taistelukentällä 4:38
Droneja ohjaavista nörteistä on tullut venäläisten kauhu – näin ovelasti Ukraina käyttää lennokkejaan taistelukentällä.

Korjattu kirjoitusvirhe ingressistä kello 10.25.

Juttua korjattu 16.5. kello 15.23: Korjattu sitaatti "joillakin alueilla Venäjän yksiköt ovat menettäneet 20 prosenttia alkuperäisestä vahvuudestaan". Jutussa luki, että joillakin alueilla Venäjän joukkojen vahvuus on tippunut 20 prosenttiin alkuperäisestä vahvuudestaan.

Lue myös:

    Uusimmat