Venäjällä jaettiin ohjeita Sputnik-rokotteen saajille: Ei viinaa kahteen kuukauteen – rokotteen kehittäjä riensi kommentoimaan, että ei tippa tapa

Venäjällä on aloitettu ensimmäiset massarokotukset maassa kehitetyllä Sputnik V -koronarokotteella.

Ensimmäisenä rokotettavien joukossa ovat muun muassa sotilaat ja terveydenhuollon työntekijät, opettajat ja sosiaalityöntekijät. Uutistoimisto TASSin mukaan Venäjän varapääministeri Tatiana Golikova antoi viime perjantaina ohjeita rokotteen saajille.

Golikovan mukaan rokotteen vaikutus on täysi vasta 42 vuorokautta ensimmäisestä pistoksesta, ja rokotteen saaneiden tulisi pitää tuona aikana erityisen hyvää huolta siitä, etteivät he sairastu koronaviruksen aiheuttamaan tautiin ennen immuniteettia.

Rokotettavat saavat kaksi pistosta 21 päivän välein.

Rokotteen saajia kehotettiin välttämään ruuhkaisia paikkoja ja ylimääräisiä ihmiskontakteja, pitämään yllään kasvomaskeja, käyttämään käsidesiä sekä myös välttämään alkoholin juomista sekä vastustuskykyä heikentävien lääkkeiden syömistä.

Tänään Venäjän kuluttajansuoja- ja hyvinvointivirasto Rospotrebnadzor jatkoi neuvojen jakelua. The Moscow Times -lehden mukaan viraston johtaja Anna Popova kertoi radiohaastattelussa, että rokotettavien tulisi lopettaa alkoholin juonti ainakin kaksi viikkoa ennen rokotteen saamista ja välttää juomista myös 42 päivää rokotteen saamisen jälkeen.

– Se (alkoholi) rasittaa elimistöä. Jos haluaa pysyä terveenä ja pitää huolta vahvasta vastustuskyvystä, alkoholia ei tulisi juoda, Popova vetosi venäläisiin.

Popovan mukaan myös tupakointia tulisi välttää, sillä se ärsyttää keuhkoja ja saattaa vaikuttaa vastustuskykyyn.

Sputnik V -rokotteen kehittäneen valtiollisen Gamaleja-instituutin johtaja Aleksandr Gintsburg riensi kommentoimaan asiaa Popovan jälkeen. Hänen mukaansa tippa ei tapa. 

The Moscow Times kertoo Gintsburgin sanoneen, että vaikka alkoholin ylikulutusta tulisi välttää niin ennen kuin jälkeenkin rokotuksen, ”lasillinen samppanjaa ei ole koskaan satuttanut ketään”.

Venäjällä on todettu tähän mennessä yli 2,5 miljoonaa koronatartuntaa. Kuolleita on yli 44 000.

Lue myös:

    Uusimmat