Venäjä ja Ukraina allekirjoittivat viljasopimuksen – YK:n Guterres: "Helpotus nälänhädän partaalla oleville"

Venäjä ja Ukraina pääsivät sopuun viljatoimituksista – helpottaako maailman elintarvikepula? 3:01
Venäjä ja Ukraina pääsivät sopuun viljatoimituksista – helpottaako maailman elintarvikepula?

Ukraina ja Venäjä ovat allekirjoittaneet Turkissa Istanbulissa YK:n ja Turkin kanssa sopimuksen viljatoimitusten jatkamisesta Mustallamerellä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu ja Ukrainan infrastruktuurista vastaava ministeri Oleksandr Kubrakov allekirjoittivat kumpikin erillisen, mutta samansisältöisen dokumentin, koska ukrainalaiset eivät halunneet nimeään samaan paperiin venäläisten kanssa.

– Tänään Mustallamerellä on majakka: toivon majakka, mahdollisuuksien majakka, vapautuksen majakka. Se tuo helpotuksen lähellä konkurssia oleville kehittyville maille ja nälänhädän partaalla oleville kaikkein haavoittuvimmille ihmisille, YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kommentoi sopua.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kirjoitti Twitterissä arvostavansa Guterresin ponnisteluja ja muistutti samalla, että YK:lla on keskeinen rooli, kun kriisiin etsitään nopeita ratkaisuja.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan toivoi lausunnossaan sopimuksen olevan sodan käännekohta. Hän sanoi uskovansa, että "sota saadaan loppumaan neuvottelupöydässä".

Britannia: Venäjän on pidettävä sanansa

EU vaati heti sovun synnyttyä sen välitöntä toimeenpanoa. Unionin ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi pitävänsä sopimusta askeleena oikeaan suuntaan.

Britannia puolestaan onnitteli Turkkia ja YK:ta, koska ne olivat onnistuneet neuvottelujen välittämisessä.

– Venäjän presidentin Vladimir Putinin raakalaismainen hyökkäys Ukrainaan on syössyt maailman köyhimpiä ja haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä tilanteeseen, jossa he ovat vaarassa jäädä ilman ruokaa, ulkoministeri Liz Truss sanoi lausunnossaan.

– Nyt tämä sopimus on pantava toimeen. Tulemme pitämään Venäjää tarkasti silmällä ja toivomme, että se toimii niin kuin on luvannut, ulkoministeri jatkoi.

Viljan laivaus täyteen vauhtiin ensi kuussa?

Venäjän mukaan viljakuljetukset voidaan aloittaa jo muutaman päivän sisällä. Puolustusministeri Shoigu lupasi, ettei Venäjä käytä hyväkseen niitä vesireittejä satamiin, joilta Ukraina raivaa merimiinat.

Sopimuksen mukaan Mustallemerelle perustetaan turvakäytäviä, joita pitkin ukrainalaisalukset voivat purjehtia kolmesta nimetystä satamasta. Osapuolet sopivat, ettei laivoja häiritä.

Istanbuliin perustetaan yhteinen komentokeskus, joka valvoo laivausta ja ratkaisee mahdolliset kiistat.

YK:n mukaan viljan laivaaminen saattaa käynnistyä kunnolla vasta ensi kuussa. Ukrainan lähettänee ensin muutamia testialuksia varmistaakseen, että sopimus pitää.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak varoitti, että Venäjän mahdollisiin sopimusrikkomuksiin vastataan heti sotilasvoimalla.

Ukraina on yksi maailman suurimmista vehnän ja muun viljan viejistä, mutta Venäjän sota-alukset Mustallamerellä sekä ukrainalaisten miinat ovat estäneet toimitukset.

Lue myös:

    Uusimmat