Venäjä tarjoutuu toimittamaan Suomelle koronarokote Sputnik V:n tuotantotekniikkaa

1:49
Venäjä tarjoaa Suomelle mahdollisuutta saada käyttöön Sputnik-koronarokotteen valmistusteknologiaa

Venäjä tarjoaa Suomelle Sputnik V-rokotteen valmistusteknologiaa. Presidentti Tarja Halonen on ollut yhteydessä Venäjän ylähuoneen eli Liittoneuvoston puheenjohtajaan Valentina Matvienkoon.

Matvienkon mukaan Venäjä olisi valmis toimittamaan Suomelle Sputnik V -koronarokotteen valmistamiseen tarvittavaa teknologiaa.

Asiasta kertoi torstai-iltana venäläinen uutistoimisto TASS, joka puolestaan viittasi Venäjän viralliseen parlamentin lehteen Parlamentskaja Gazetaan. 

Suomen sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa MTV Uutisille tienneensä presidentti Tarja Halosen ja Valentina Matvienkon keskustelusta etukäteen. Ministeriö taustoitti Halosen keskustelua varten.

– Itä-Suomen yliopistolla olisi kyseisen tekniikan tietotaito, mutta laajan skaalan GMP-tuotantotilat pitäisi pystyttää, ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä kommentoi tietoa. 

GMP (Good Manufacturing Practice) viittaa lääkkeiden hyviin tuotantotapoihin, joilla tarkoitetaan niitä lääkevalmistuksen ja laadunvarmistuksen järjestelyjä ja menettelytapoja, joilla varmistetaan, että lääkkeet täyttävät valmistuksen osalta kaikki niille asetetut vaatimukset.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea antaa lääkkeiden ulkomaille vientiä varten suomalaisille lääketehtaille sekä viennin kohteena olevan maan viranomaisille GMP-todistuksia

Parlamentskaja Gazetan mukaan puhelinkeskustelu Matvienkon ja Halosen välillä käytiin suomalaisten aloitteesta. Pääaiheena oli keskustelu koronavirustilanteesta maailmalla.

– Valentina Matvienko informoi Tarja Halosta venäläisen rokotteen hyvästä tehosta ja sen laajasta kansainvälisestä tunnustuksesta. Jos Suomi on kiinnostunut, Venäjä on valmis toimittamaan tarvittavat teknologiat ja kehitysjärjestelmät jotta sen tuotanto voidaan käynnistää Suomessa, artikkelissa kerrotaan.

Uutistoimisto TASSin mukaan Halonen lupasi tuoda tämän tiedon Suomen valtiojohdon tietoon sekä informoida myös asiaan erikoistuneita osastoja. Tämä tarkoittanee asiantuntijajohtoa THL:ssä. 

– Federaationeuvoston puheenjohtaja alleviivaa, että ei pidä luoda keinotekoisia rajoja ja politisoida rokotteen tuotantoa ja jakelua, kun kyse on ihmisten hengestä ja terveydestä, uutistoimisto kertoo.

Sputnik V on yksi ensimmäisistä koronarokotteista, mutta Venäjä on pitkään pitänyt sen valmistukseen liittyvät yksityiskohdat omana tietonaan.

Parhaillaan rokote on Euroopan lääkevirasto EMA:n arvioitavana. Vaikka EU-viraston hyväksyntä on edelleen valmistumatta, muutamat EU-maat ovat sopineet rokotetoimituksista Venäjän kanssa. Sputnik V -rokotetta ovat tilanneet ainakin Unkari, Tsekki ja Slovakia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja