Venäjä: Saksalaissairaalan arvio Navalnyin myrkytetyksi joutumisesta on kiirehditty

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kuljetettiin ambulanssilennolla Berliiniin – presidentti Niinistö pyysi Putinilta siirtoa 1:50
Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kuljetettiin ambulanssilennolla Berliiniin – presidentti Niinistö pyysi Putinilta siirtoa

Venäjän mukaan oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia hoitava saksalaissairaala on tehnyt liian pikaisia johtopäätöksiä siitä, että Navalnyi olisi myrkytetty.

Berliinissä sijaitseva Chariten yliopistollinen sairaala kertoi eilen, että Navalnyin näytteiden kliiniset löydökset viittaavat koliiniesteraasin estäjiin kuuluvan aineen aiheuttamaan myrkytykseen.

Koliiniesteraasin estäjät ovat laaja ryhmä aineita, joista osaa käytetään lääkeaineena tai esimerkiksi hyönteismyrkkynä. Myös sariinin ja novichokin tapaiset kemialliset aseet kuuluvat koliiniesteraasin estäjiin.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan on liian aikaista määrittää, myrkytettiinkö Navalnyi tahallisesti. Peskov totesi, että vastaus kysymykseen saadaan, kun myrkytyksen aiheuttanut aine on tiedossa.

Peskov sanoi myös, että Venäjän ja Saksan lääketieteelliset analyysit Navalnyin tilasta ovat yhteneväiset, mutta niistä tehdyt johtopäätökset eroavat toisistaan. Venäläislääkärit ovat tähän saakka todenneet, että Navalnyin kehosta ei löytynyt myrkkyjä.

Navalnyi keinotekoisessa koomassa

Navalnyin epäillään joutuneen myrkytetyksi torstaina Venäjän Siperiassa sijaitsevassa Tomskin kaupungissa. Hän lähti kaupungista lentokoneella, joka joutui tekemään hätälaskun Omskin kaupunkiin, kun Navalnyi alkoi voida koneessa erittäin pahoin.

Navalnyi vietiin ensin Omskin sairaalaan ja varhain lauantaiaamuna hänet lennätettiin ambulanssilennolla Berliiniin.

Navalnyi on keinotekoisessa koomassa. Hänen tilansa on berliiniläissairaalan mukaan vakava, mutta hänellä ei ole akuuttia hengenvaaraa.

Lue myös:

    Uusimmat