Venäjä maksaa velkansa Suomelle elokuussa

Suomen valtion takuurahaston tili karttuu elokuussa 222 miljoonalla eurolla.

Venäjä maksaa loput Neuvostoliiton aikaisista veloistaan Suomelle elokuun 21. päivänä. Alunperin Venäjällä oli maksuaikaa vuoteen 2020 asti. Maa on kuitenkin kerännyt öljytuloistaan vakausrahastoa, josta velat nyt maksetaan.

Suomen valtion takuurahaston tilille tipahtaa elokuussa 222 miljoonaa euroa. Kokonaisuudessaan Venäjän velka Suomelle on 250 miljoonaa euroa, mutta loput summasta kuitataan aiemmin sovittujen velkakonversiosopimusten mukaisesti tieteellis-teknologisilla laitteilla valtion tutkimuslaitoksille ja yliopistoille.

Turun Sanomien haastatteleman kauppa- ja teollisuusministeriön apulaisosastopäällikön Risto Paaermaan mukaan Suomi maksaa saamillaan velkarahoilla Suomen virallisen vientitakuulaitoksen Finnveran vanhoja vientitappioita.

Venäjän velka poikkeuksellisen suuri

Venäjä oli Suomelle alun perin velkaa yli 600 miljoonaa euroa. Koko velka on peräisin Neuvostoliiton ajalta.

Paaermaan mukaan Suomen-velasta yksi kolmasosa maksettiin viime vuonna. Toinen kolmasosa saadaan tänä vuonna, loput on hoidettu konversiojärjestelyin.

Niin sanottu Pariisin klubi on antanut Suomelle erityisluvan velkojen osittaiseen perintään tavara- ja palvelutoimituksin. Konversiosopimusten mukaisia hankkeita on toteutettu kolmessa erässä, ensimmäisen kerran 1990-luvun loppupuolella.

Velan takaisinmaksu ei ole aina näyttänyt varmalta. Paaermaan mukaan siksi alun perin päädyttiin sopimaan tavara- ja palvelutoimituksista.

Suomelle velkaa olevista maista Venäjä on ollut raskaimman maksutaakan alla. Tällä hetkellä suurin velka Suomelle on Irakilla, joka ei ole vielä aloittanut takaisinmaksua.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja