Mainos

Venäjä ja Ukraina sopuun kaasukiistassa

Vuodenvaihteesta lähtien voimassa olevan sopimuksen mukaan Ukraina maksaa kaasusta maailmanmarkkinahintaa.

Venäjä ja Ukraina ovat päässeet sopuun maiden välisessä kaasukiistassa. Erittäin monipolvinen sopimus sorvattiin sellaiseen muotoon, että kummatkin osapuolet pystyivät sen hyväksymään.

Viisivuotisen sopimuksen mukaan Ukraina ostaa entistä vähemmän kaasua Venäjältä ja maksaa siitä entistä korkeampaa hintaa. Venäjän kautta Ukrainaan vietävä kaasu Turkmenistanista ja Kazakstanista sen sijaan on halvempaa, mutta silti lähes puolet kalliimpaa kuin se kaasu, mitä Ukraina osti ennen kaasukiistaa.

Venäjän kaasuyhtiön Gazpromin toimitusjohtaja Aleksei Miller sanoi Moskovassa, että vuodenvaihteesta lähtien voimassa olevan sopimuksen mukaan Ukraina maksaa maailmanmarkkinahintaa eli 230 dollaria tuhannesta kuutiometristä kaasua.

Gazpromin edustajien mukaan 230 dollarin vientihinta koskee kuitenkin ainoastaan Venäjältä Ukrainaan toimitettavaa kaasua. Muualta Venäjän kautta Ukrainaan toimitettava kaasu maksaa 95 dollaria tuhannelta kuutiometriltä.

Aiemmin Ukraina on maksanut venäläisestä kaasusta 50 dollaria tuhannelta kuutiometriltä.

Kaasukauppaa ei myöskään käydä suoraan, vaan kaasu toimitetaan maiden välille perustetun RosUkrEnergo-yhteisyrityksen välityksellä.

Venäjä ja Ukraina sopivat myös, että Gazprom maksaa entistä paremman korvauksen Ukrainalle maan kautta kulkevan kaasuputkiston käytöstä. Osapuolet vakuuttivat, että nyt syntynyt sopimus takaa vakaat kaasuntoimitukset myös Ukrainasta Eurooppaan.

Ukrainan kaasuyhtiön Naftogazin edustajan mukaan myös Ukraina on tyytyväinen sopimukseen.

Putin: Sopu takaa Euroopan kaasutoimitukset

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että Ukrainan kanssa kaasukiistassa saavutettu sopu takaa Euroopan kaasutoimitukset pitkälle tulevaisuuteen.

- Tämä takaa vakaat olot Venäjän kaasutoimituksille eurooppalaisille asiakkaille moniksi vuosiksi eteenpäin, Putin sanoi valtiollisen kaasuyhtiön Gazpromin johtajalle Aleksei Millerille tapaamisessa, joka oli avoin myös toimittajille.

Miller puolestaan muistutti, että halvemman keskiaasialaisen kaasun ostaminen takaa sen, ettei Venäjän kaasun hinnannosto vaikuta niin haitallisesti Ukrainan talouteen.

- Keski-Aasian kaasu on perinteisesti halvempaa, joten Ukrainan talous ei tule kokemaan shokkia, Miller sanoi Putinille.

(MTV3-STT-Reuters)

(Kymmenen uutiset 04.01.2006)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.