Venäjä harkitsee vetäytyvänsä kaikki ydinkokeet kieltävästä kansainvälisestä sopimuksesta

Duuman tiedotteessa huomautettiin, ettei Yhdysvallat ole ratifioinut kyseistä sopimusta.

Venäjä saattaa vetäytyä kaikki ydinkokeet kaikkialla kieltävästä kansainvälisestä sopimuksesta. Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman verkkosivuilla kerrottiin torstaina, että lakialoite asiasta otetaan duumassa ensimmäistä kertaa käsittelyyn ensi tiistaina.

Lakialoite tehtiin duuman puheenjohtajan Vjatsheslav Volodinin aloitteesta, tiedotteessa kerrottiin. Venäjä aikoo ilmeisesti edetä asiassa ripeästi, koska vetäytymistä koskevan lakialoitteen toinen ja kolmas käsittely täysistunnossa on suunniteltu jo heti keskiviikoksi ja torstaiksi.

Volodin väitti tiedotteessa päätöksen taustalla olleen Venäjän harmistus siitä, ettei Yhdysvallat ole ratifioinut kyseistä sopimusta.

– Olemme 23 vuoden ajan odottaneet Washingtonin ratifioivan sopimuksen. Mitä tämä on? Pelkkiä kaksoisstandardeja, ilkeyttä ja vastuutonta asennetta. Tätä tilannetta ei voi kuvailla muilla sanoilla. Tässä tapauksessa meidän tulee ohjata vain maamme, oman valtiomme kansalaisten etuja. Siksi on tehty ehdotus ratifioinnin vetämisestä takaisin, Volodin sanoi.

Yhdysvallat on allekirjoittanut sopimuksen vuonna 1996, mutta jättänyt sen ratifioimatta. Sopimuksen samana vuonna allekirjoittanut Venäjä sitä vastoin ratifioi sopimuksen kesäkuussa 2000, ilmenee YK:n verkkosivuilta. Myöskään Kiina ei ole sopimusta vielä ratifioinut.

Putin vihjannut kokeiden mahdollisuudesta

Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov vakuutti toimittajille uutistoimisto Reutersin mukaan jo viime viikolla, ettei kyseessä ole ilmoitus aikomuksesta toteuttaa ydinkokeita vaan saavuttaa "yhteinen nimittäjä Yhdysvaltojen kanssa" eli päästä tasoihin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kuitenkin viime viikon torstaina vihjannut ydinkokeiden mahdollisuudesta.

– Yleensä asiantuntijat sanovat, että otettaessa käyttöön uusi ase on varmistettava, että erikoiskärki toimii virheettömästi, Putin sanoi Reutersin mukaan.

Myös Suomi on mukana sopimuksessa, jonka on allekirjoittanut lähes 190 maata, joista valtaosa on sen myös aikanaan ratifioinut.

Volodin arvosteli Yhdysvaltoja muutenkin sen tavasta käsitellä turvallisuuskysymyksiä maailmalla. Hänestä Yhdysvallat on epäonnistunut omalla "vastuualueellaan" eli rauhan säilyttämisessä Israelissa sekä palestiinalaisalueilla, viitaten äärijärjestö Hamasin viikonloppuiseen verilöylyyn sekä sitä seuranneisiin Israelin ilmaiskuihin Gazassa.

Tiedotteessa ei mainittu sanallakaan Venäjän helmikuussa 2022 aloittamaa hyökkäyssotaa Ukrainassa.

– Jos puhumme muista tilanteista muualla maailmassa, kaikki palaa, ja se on Yhdysvaltojen syytä, Volodin syytti.

Lue myös:

    Uusimmat