Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Vehnäjauhoissa on eroja

Oikea Sämpyläjauhoseos takaa taikinan kuohkeuden.
Oikea Sämpyläjauhoseos takaa taikinan kuohkeuden.Futureimagebank
Julkaistu 05.05.2009 15:57(Päivitetty 05.05.2009 16:03)

Miten hyvin tunnet eri jauhot? Mikä sopii parhaiten sämpylätaikinaan ja mistä jauhoista syntyy paras pitsapohja?

Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho valmistetaan vehnänjyvän ydinosasta sekä jyvän ytimen uloimmista osista. Puolikarkea Vehnäjauho sopii hiivataikinoihin, joihin halutaan hyvä sitko, kuten pullien, sämpylöiden ja vaaleiden leipien leipomiseen. Jauho sitoo taikinanesteen nopeasti itseensä, joten myös taikinasitko muodostuu nopeasti.

Emännän puolikarkea vehnäjauho on klassikko.

Myllyn Paras Erikoisvehnäjauho on jauhatukseltaan karkeampaa kuin Emännän Puolikarkea Vehnäjauho. Sopii erityisen hyvin munavaahtoleivonnaisiin, esim. kakkuihin ja kääretorttuihin, pikkuleipiin ja murotaikinaleivonnaisiin.

Myllyn Paras Durumvehnäjauho valmistetaan durumvehnästä, jonka jyvät ovat lasimaisen läpikuultavia ja kovempia kuin tavallisen vehnän jyvät. Jauho on keltaisempaa ja venyvän sitkoaineksen pitoisuus on alhainen, joten jauho sopii hyvin pastan ja helposti kaulittavien pitsapohjien valmistukseen.

Myllyn Paras Karkea Vehnäjauho valmistetaan jauhamalla vehnänjyvän ytimet. Jauho sekoittuu erityisen hyvin taikinanesteeseen. Sopii kuohkeutta vaativaan leivontaan, paneeraukseen ja kastikkeiden suurustamiseen.

Myllyn Paras Hiivaleipäjauho eli tumma vehnäjauho valmistetaan vehnänjauhatuksen yhteydessä kuorikerrosta lähinnä olevasta vehnän ytimen osasta. Jauho sisältää jyvän ravintorikkaat osat, jotka tekevät jauhosta tummempaa. Sopii ruokaleipien, sämpylöiden ja piirakoiden valmistukseen sekä makeisiin leivonnaisiin, joista halutaan saada terveellisempiä.

Myllyn Paras Grahamjauho eli täysjyvävehnäjauho sisältää kaikki vehnänjyvän osat: alkion, ydin- ja kuorikerrokset. Jauhossa on runsaasti kuitua ja ravintoaineita, joten siitä tehdyt leivonnaiset ovat terveellisempiä. Grahamjauhojen leivontaominaisuudet poikkeavat oleellisesti normaalista vehnäleivonnasta: leivän volyymi jää vehnäleivontaa pienemmäksi. Sopii ruokaleipien, sämpylöiden, korppujen ja piirakoiden valmistukseen.

Sämpyläjauhoseos sisältää vehnäjauhon lisäksi vehnärouhetta ja ruisjauhoa.

Myllyn Paras Sämpyläjauhoseos soveltuu erityisesti sämpylöiden, mutta myös hiivaleipien, patonkien, korppujen, teeleipien, rieskojen sekä marja-, liha- tai pitsapiirakoiden leivontaan. Erikoiskoostumuksen ansiosta sämpylöistä tulee entistä kuohkeampia. Sämpyläjauhoseos sisältää vehnäjauhon lisäksi vehnärouhetta ja ruisjauhoa.

Myllyn Paras Pizzajauho on valmis jauhoseos pitsapohjien leipomiseen. Lisää vain vesi ja hiiva. Jauho sisältää durumvehnäjauhoa, jonka ansiosta taikinaa on helppo kaulia ja käsitellä, se pitää kaulittaessa hyvin muotonsa vetäytymättä takaisin.

Myllyn Paras Korppujauho (saatavilla myös Ruiskorppujauho) valmistetaan leipomalla ja paistamalla korput, jotka jauhetaan ja pakataan. Sopii vuokien leivitykseen, mureketaikinoihin, liha-, kana- ja kasvisleikkeiden leivittämiseen sekä laatikkoruokien ja kinkun kuorrutukseen.

Myllyn Paras Lettu- ja Vohvelijauho on valmis jauhoseos: lettutaikinaan lisätään ainoastaan vesi, vohvelitaikinaan vain kivennäisvesi ja kerma. Pussillisesta Lettu- ja vohvelijauhoa saa 35 pientä lettua tai 10 isoa lettua tai 8–10 vohvelia.

Kuvat: Myllyn Paras Oy

Lisää aiheesta:

Ikäraja 100 vuotta – näiden teräsmiesten kuntopiiriin ei kuka tahansa pääseBorrelioosiennätys uusiksi – eniten raportoituja tapauksia yllättävään aikaan: "On syytä yhä suojautua"Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa "Tofupervoilu" teki paluun – K-kaupoissa näkyy nyt selkeä proteiini-ilmiöOvatko ihmiset olleet aina väsyneitä? Tutkija: Uupumus ei ole vain nykyajan vitsaus
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 18:50
    Vanhukset

    Ikäraja 100 vuotta – näiden teräsmiesten kuntopiiriin ei kuka tahansa pääse

  • 17:30
    Punkit

    Borrelioosiennätys uusiksi – eniten raportoituja tapauksia yllättävään aikaan: "On syytä yhä suojautua"

  • 17:24
    Arkiruoka

    Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"

  • 10:15
    Ruoka

    Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa

  • 08:20
    Ruoka

    "Tofupervoilu" teki paluun – K-kaupoissa näkyy nyt selkeä proteiini-ilmiö