Vegaanin joulukinkku

Kasvissyöjän joulupöytäänkin voi valmistaa oman kinkun seitanista. Nappaa talteen kasvissyöjän joulureseptit.

Vegaaniliiton mukaan suomalainen syö vuosittain keskimäärin 35 kiloa sianlihaa. Jouluisin sian menekki on suurimmillaan, sillä pelkästään kinkkua myydään tällöin yli 7 miljoonaa kiloa.

– Kinkku on ollut tyypillisen suomalaisen joulupöydän pääruoka aina 1950-luvulta alkaen. Tätä ennen jouluruokaperinteet ovat vaihdelleet säädystä ja maantieteellisestä sijainnista riippuen. Perinteet siis muuttuvat ajan myötä eikä kinkunkaan suosion tarvitse jatkua ikuisesti, Vegaaniliitosta vinkataan.

Mitäpä jos valmistaisit tänä vuonna perinteisen joulukinkun sijaan seitankinkun? Tämä Inna Somersalon Yllin kyllin - herkkuja isolle ja pienelle joukolle (Moreenikustannus 2008) -kirjasta napattu seitankinkkuresepti sopii niin vannoutuneille vegaaneille kuin lihansyöjillekin:

Vegaanin joulukinkku eli seitanpaisti

4 dl vehnägluteenijauhoja
1 dl gram- eli kikhernejauhoja
1 dl soijajauhoja
1 rkl kasvisliemijauhetta
0,5 tl suolaa
1 tl garam masalaa
1 tl savupaprikajauhetta
0,5 tl inkiväärijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl öljyä
2,5 dl vettä

Marinadi:
2 rkl öljyä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl (omena)viinietikkaa
0,5 dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään hyvin. Sekoita soijakastike ja öljy veteen ja lisää jauhoihin. Sekoita tasaiseksi ja vaivaa muutama minuutti. Muotoile paistiksi.

Sekoita marinadin ainekset. Pyöritä paisti marinadissa ja jätä maustumaan vähintään muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli kylmässä. Kääntele paistia muutaman kerran maustumisen aikana.

Kääri paisti folioon ja paista 175 asteessa noin tunti uunin keskitasolla. Anna paistin jäähtyä hetki ennen tarjoilua, parhaimmillaan se on kylmänä seuraavana päivänä.

Lisää vegaanin jouluruokareseptejä löydät Vegaaniliiton sivuilta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat