Kasvissyöjän joulupöytäänkin voi valmistaa oman kinkun seitanista. Nappaa talteen kasvissyöjän joulureseptit.
Vegaaniliiton mukaan suomalainen syö vuosittain keskimäärin 35 kiloa sianlihaa. Jouluisin sian menekki on suurimmillaan, sillä pelkästään kinkkua myydään tällöin yli 7 miljoonaa kiloa.
– Kinkku on ollut tyypillisen suomalaisen joulupöydän pääruoka aina 1950-luvulta alkaen. Tätä ennen jouluruokaperinteet ovat vaihdelleet säädystä ja maantieteellisestä sijainnista riippuen. Perinteet siis muuttuvat ajan myötä eikä kinkunkaan suosion tarvitse jatkua ikuisesti, Vegaaniliitosta vinkataan.
Mitäpä jos valmistaisit tänä vuonna perinteisen joulukinkun sijaan seitankinkun? Tämä Inna Somersalon Yllin kyllin - herkkuja isolle ja pienelle joukolle (Moreenikustannus 2008) -kirjasta napattu seitankinkkuresepti sopii niin vannoutuneille vegaaneille kuin lihansyöjillekin:
Vegaanin joulukinkku eli seitanpaisti
4 dl vehnägluteenijauhoja
1 dl gram- eli kikhernejauhoja
1 dl soijajauhoja
1 rkl kasvisliemijauhetta
0,5 tl suolaa
1 tl garam masalaa
1 tl savupaprikajauhetta
0,5 tl inkiväärijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl öljyä
2,5 dl vettä
