Vedonlyöntifirmat: Jussi Halla-aho tullee keräämään eniten ääniä, Li Andersson naisista ykkösenä – Paavo Väyryselle tyly arvio

8:32
MTV Uutisten Suurta vaalitenttiä käsiteltiin Kymmenen uutisissa keskiviikkona. Ketkä lukeutuivat keskustelun voittajiin ja häviäjiin?

Eduskuntavaalit järjestetään huomenna, ja myös vedolyöntimarkkinat ovat heränneet. MTV Uutiset tutki vedonlyöntiyhtiöiden tarjoamia kohteita ja niille asetettuja kertoimia, jotka kertovat, kuinka todennäköisiksi ehdokkaiden menestystä arvioidaan.

Betsson-pelifirma antaa SDP:n vaalivoitolle kertoimen 1,25, perussuomalaisille 2,5 ja kokoomukselle 5.

Kertoimella lasketaan rahat, jotka vedonlyöjä saa voitostaan takaisin – mitä suurempi kerroin, sitä epätodennäköisempänä yhtiö pitää voiton toteutumista.

Keskustan ja vihreiden kertoimet vaalivoittoon liikkuvat sadoissa, kun taas vasemmistoliitolla, RKP:lla, kristillisdemokraateilla ja sinisillä kerroin on tasan 1 000.

Unibetilla järjestys on samantapainen, joskin keskustan ja vihreiden kertoimet ovat selvästi maltillisemmat.

Myös Coolbet-yhtiö pitää SDP:n voittoa erittäin todennäköisenä antaen sille kertoimen 1,35.

Jussi Halla-ahoa povataan äänikuninkaaksi

Vaalien eniten ääniä keräävästä ehdokkaasta ei ole kerroinasettelijoiden mukaan epäselvyyttä.

Ykköseksi arvioidaan perusuomalaisten Jussi Halla-ahoa, jonka kerroin on Betssonilla 1,11 ja Coolbetilla 1,15. Laskennallisesti tämä tarkoittaa noin 90 prosentin arvioitua todennäköisyyttä sille, että Halla-aho keräisi vaalien ehdokkaista kaikkein eniten ääniä.

Seuraavaksi todennäköisimmiksi yhtiöt arvioivat Pekka Haaviston (vihr.) ja Juha Sipilän (kesk.).

Eniten ääniä kerääväksi naiseksi on arvioitu vasemmistoliiton Li Anderssonia, jota seuraavat listalla Elina Lepomäki (kok.), Sanna Marin (sd.) ja Jaana Pelkonen (kok.).

Sinisten ja Liike Nytin arvioidaan saavan edustajan läpi

Vetoa on mahdollista lyödä myös esimerkiksi seuraavan halituksen koostumuksesta – SDP lasketaan käytännössä varmaksi hallituspuolueeksi, perussuomalaiset epätodennäköisemmäksi kuin mikään muu.

Rahat voi pistää likoon myös siitä, saavatko pienet puolueet edustajiaan läpi. Sinisten ja Liike Nytin uskotaan saavan yhden edustajan läpi vähintään kohtalaisella todennäköisyydellä, kun taas feministisen puolueen saati tähtiliikkeen yhteenkään edustajanpaikkaan ei juuri uskota.

Lisäksi on tarjolla kohteita yksittäisistä edustajista. Coolbet uskoo esimerkiksi Hjallis Harkimon (liik.) pesevän äänimäärässä Matti Vanhasen (kesk.), ja Betsson pitää todennäköisenä sitä, että Paavo Väyrynen (tl.) jää alle 4 000 ääneen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja