Mainos

Vedet ennätyskorkealla – mökillä voi odottaa karu yllätys

Lähes koko Suomen järvissä on nyt paljon vettä. Vain maan etelä- ja lounaisrannikolla järvien pinnat ovat normaalilla tasolla.

– Etenkin Järvi-Suomessa, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä ihan Etelä-Lappia myöten on luvassa mökkiläisille yllätyksiä, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Hänen mukaansa järvet saattaa vielä nousta. Mökeille vahinkoa aiheuttavat tulvat ovat nyt yleisiä suuressa osassa maata etenkin pienemmissä järvissä. Ilmiö on melko harvinainen. Monet järvet ovat näin runsasvetisiä Vehviläisen mukaan yleensä kerran 10-20 vuodessa.

– Suurissa järvissä kuten Saimaalla, Pielisessä ja Päijänteellä tulvaongelmia ei ole. Pienempien järvien rannalta on tullut paljon viestiä, että mökit ovat kastuneet.

– Sama tilanne on jokivarsissa Pohjois-Pohjanmaalla.

Vehviläisen mukaan Päijänteelle ja Saimaalle varsinaista tulvaa ei ole tiedossa lainkaan.

– Saimaalla pinta voi nousta vielä noin 40 senttiä, Päijänteessä noin 20 senttiä, koska siellä vettä voidaan juoksuttaa paljon.

Vesi voi viedä omaisuuden

Kymijoen vesistöön kuuluva Puulavesi on sen sijaan jo ennätyslukemissa. Myös Kallavesi Kuopiossa ja Pyhäjärvi Pohjois-Pohjanmaalla ovat lähes ennätyskorkeuksissa.

Rannalla voi odottaa veden vallassa uiva mökki.

– Lähinnä mökkien lattiat ja villat ovat kastuneet. Samoin saunat ovat kärsineet vahinkoja. Ja onhan täällä teitäkin lähtenyt liikenteeseen. Kesämökkitiet voivat olla joko huonossa kunnossa tai veden alla kokonaan tällä hetkellä.

– Jos rannalle on jäänyt irtonaista tavaraa, ne ovat saattaneet lähteä seilaamaan järvelle, Vehviläinen lisää.

Esimerkiksi rannalle kiinnittämättä jäänyt laituri voi olla jo tipotiessään.

Eniten tulvia odotetaan Lapin joille, joiden rannoille vahinkojenkin odotetaan olevan vasta tulossa. Myös Inarin vesistöissä omaisuutensa ehtii vielä pelastaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.