Vatturalli starttaa ja puutarhamarjat kypsyvät nyt koko maassa

Vadelmat ovat kypsyneet myyntiin yhdellä rysäyksellä koko maassa. Säilöjän kannattaa sujauttaa marjat nopeasti pakastimeen tai purkkiin, koska kautta kestää vain pari kolme viikkoa. Erikoiskonsulentti Tuija Tanska Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta arvioi vadelmasadon jäävän tänä vuonna noin 700 000 kiloon, kun viime vuonna vattuja saatiin satatuhatta kiloa enemmän. Satoa verottivat talvivauriot ja kevään kylmyys. Vadelman torihinta pyörii 20 - 25 markassa 250 gramman rasialta.

Herukoita on odotettavissa elokuun ensimmäisen viikon lopulla, joskin punaherukkaa saattaa Tanskan mukaan ilmestyä markkinoille jo hieman aikaisemminkin. Satokausi kestää koko elokuun. Herukkasadon suuruutta ei vielä voi arvioida, mutta alakanttiin sekin tulee jäämään. Kukinta-ajan hallat tuhosivat herukankukkia eri puolilla maata. - Herukkaa kannattaa ostaa, kun sitä näkee. Tuoremarkkinoille herukkaa tullee rajoitetusti, koska kotimainen elintarviketeollisuus haluaa osansa, Tanska huomauttaa.

Karviainen kypsynee herukoiden tahtiin elokuun aikana. Karviainen on lähinnä kotipuutarhojen makunautinto, sillä ammattimaisesti sitä viljellään vain 37 hehtaarilla. Mustaherukkaa viljeltiin viime vuonna 1 700 hehtaarilta, vadelmaa 380, punaherukkaa 220, valkoherukkaa 127 ja viherherukkaa 92 hehtaarilla. (MTV3 Internet / Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja