Vatsatauteja ja korvatulehduksia – nämä ovat yleisimmät matkataudit

Yleensä matkavahingot ovat luonteeltaan sellaisia, että niitä ei yksinkertaisesti voi ennaltaehkäistä. Tauteja voi kuitenkin yrittää välttää maalaisjärjellä ja hyvällä hygienialla.

Matkoilla sattuu yhtä sun toista, aina reissut eivät onnistu täysin ilman haavereita. LähiTapiolan tekemän selvityksen mukaan yleisimmät matkojen riesat eivät ole kovinkaan dramaattisia, vaan tavallisia tauteja. 

1. Vatsatauti

Vatsatautia voi välttää hyvällä hygienialla. Pese kädet, käytä käsidesiä ja syö maitohappobakteereita. Perinteisesti ulkomailla on neuvottu välttämään majoneesia, jäätelöä, jääpaloja ja helposti pilaantuvia ruoka-aineita. Kannattaa kuitenkin pohtia mistä esim. jäätelön ostaa. Ruokakaupoissa myytäviin tuotteisiin voi luottaa todennäköisesti varmemmin kuin katukioskeista saataviin. Myös vesijohtoveden juomisen suositeltavuus kannattaa tarkistaa.

2. Flunssa

Flunssatartuntoja on vaikea välttää, koska viruksia on jatkuvasti liikkeellä. Hyvästä käsihygieniasta kannattaa pitää huolta.

3. Korvatulehdus

Korvatulehdukset ovat yleisiä etenkin lapsilla, koska etelän lomilla pulikoidaan päivittäin meressä ja uima-altailla. Kosteus ja lämpö edistävät tulehduksen syntyä. Uimareiden ja pienten vesipetojen kannattaa harkita korvatulppien käyttöä, ne estävät veden pääsyn korvakäytävään.

4. Keuhkoputkentulehdus

Tämänkään sairauden välttämiseen ei ole helppoja niksejä, koska se on niin yleinen sairaus. Hyvää käsihygieniaa ei kannata unohtaa tässäkään tapauksessa.

5. Silmätulehdus

Huolellisella käsien pesulla sekä silmien hieromisen ja muun ylimääräisen silmien koskettelun välttämisellä voi vähentää silmätulehduksen tarttumista.

6. Virtsatieinfektio

Vanha neuvo on karpalo- tai puolukkamehun juominen ja ylipäätään runsas nesteiden juominen. 

7. Hyönteisten pistot

Seuraavia vinkkejä noudattamalla voi vähentää hyönteisten pistoja: Vältä pukeutumista kirkkaanvärisiin vaatteisiin. Vältä vahvojen hajuvesien käyttöä, sillä nämä houkuttelevat hyönteisiä. Käytä paljaalle iholle hyönteisiä karkottavia sumutteita. Käytä hyönteisiä karkottavia tuotteita tai kynttilöitä lähelläsi.

 


Lue myös:

    Uusimmat