Väsymys saattaa johtua siitepölyallergiasta

Vesinuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus, yskänärsytys, astmaoireet - siitepölykausi on alkanut. Useat tunnistavat siitepölyallergian näistä tyypillisimmistä oireista. Moni ei tule kuitenkaan ajatelleeksi, että siitepölyallergia voi aiheuttaa myös väsymystä.

Siitepölyt aiheuttavat pääasiassa allergista nuhaa, mutta myös keuhko-oireita kuten yskää ja vinkumista. Useimmilla siitepöly aiheuttaa myös silmien punoitusta, kutinaa ja kirvelyä. Iho-oireet saattavat myös pahentua.

Siitepölyallergian oireina voi ilmetä myös väsymyksen tunnetta ja lamaantunutta oloa. Allergiassa kehon immuunijärjestelmä käy ylikierroksilla kun se yrittää puolustautua sinänsä harmittomia aineita vastaan.

Siitepölyallergiaa hoidetaan oireiden mukaan.

Itsehoito:

Apteekissa on laaja valikoima antihistamiineja, jotka auttavat usein lieviin oireisiin kuten nuhaan, aivasteluun ja tukkoisuuteen. Käy kuitenkin lääkärissä, jos tarvitset lääkettä päivittäin.

Allergisen nuhan hoitoon on saatavilla kortisoninenäsuihkeita, joita saa pieniä määriä ilman reseptiä. Silmäoireisiin voi ottaa silmätippoja.

Nenähuuhtelukannu

Lääkityksen ohella nenäkannu on monella erittäin toimiva tapa helpottaa oireita.

Kannun avulla nenä huuhdellaan kehonlämpöisellä suolavedellä, mikä helpottaa oireita.

Siivoa

Siivoa säännöllisesti. Muista imuroida ja pyyhkiä pölyt useaan kertaan viikossa. Eteisen puhtauteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä siitepöly kantautuu sisään juuri ulkoa.

Asunnon tuulettamista varten kannattaa hankkia ikkunoihin siitepölysuodattimet, joita voi ostaa tavallisista rautakaupoista.

Käy suihkussa ennen nukkumaan menoa, näin peset iholtasi ja hiuksista siitepölyt pois.

Vähiten siitepölyä on ilmassa aamuisin, iltaisin ja kostealla säällä. Siitepölyä on ilmassa paljon etenkin aamupäivällä tuulisella ja aurinkoisella ilmalla.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat