Mainos

Vastamyrkky käärmeenpuremiin uhkaa loppua – valmistaja lopetti tuotannon hinnan takia

Kymmenettuhannet ihmiset kuolevat turhaan käärmeenpuremiin lähivuosina, jollei uutta edullista vastamyrkkyä löydetä. Näin varoittaa Lääkärit ilman rajoja -järjestö.  

Nykyinen tehokas vastamyrkky uhkaa loppua, sillä lääkkeen ranskalainen valmistaja Sanofi lopetti sen tuotannon viime vuodenvaihteessa. Viimeinen Fav-Afrique-lääkkeen valmistuserä vanhenee ensi vuoden kesäkuussa.  

Lääkärit ilman rajoja arvioi, että korvaava tehokas vastamyrkky on tulossa saataville vasta vuoden 2018 lopulla. Lääkärijärjestö vaatii nyt Sanofia varmistamaan, että Fav-Afriqueta valmistetaan, kunnes korvaaja saadaan käyttöön.  

Fav-Afrique on vastamyrkky kymmenen vaarallisen käärmelajin puremiin.  

Arviolta viisi miljoonaa ihmistä joutuu vuosittain myrkkykäärmeen puremaksi. Heistä noin 100 000:lla purema johtaa nykyisin kuolemaan. Lisäksi noin 300 000 uhrilta joudutaan amputoimaan raajoja tai he saavat muita pysyviä vammoja.  

Maailman terveysjärjestö WHO katsookin, että käärmeenpuremat ovat laiminlyöty terveydenhoidon alue.

"Markkinat romahtivat"

Vastamyrkyn valmistaja Sanofi pahoittelee tuotannon lopettamista mutta korostaa, että se oli varoittanut lähestyvästä ongelmasta jo vuosia.  

Yhtiö sanoo lopettaneensa tuotannon, koska vastamyrkyn markkinat romahtivat. Fav-Afriquelle on tulvinut halvempia vaihtoehtoja Aasiasta, mutta ne ovat Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan vähemmän tehokkaita. Lisäksi lääketulokkaat kattavat pienemmän joukon eri käärmelajien puremia kuin Sanofin seerumi.  

– Tilanne osoittaa selvästi, miten hintapaineet voivat johtaa valintoihin luotettavuuden ja mahdollisesti myös laadun kustannuksella, Sanofi ilmoitti julkilausumassaan.

Lääkärijärjestö varoittaa asiassa "todellisesta kriisistä". Se vaatii muiden muassa hallituksia ja lääketeollisuuden yrityksiä kantamaan vastuunsa käärmeenpuremien hoidosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.