Vasta perustetussa Suomen Kansa Ensin -puolueessa kytee jo erimielisyyksiä: Osa uskoo, ettei puolue edes pääse vaaleihin – "Mikään ei voi estää meitä"

0:18
Vasta perustetussa Suomen Kansa Ensin -puolueessa kytee jo erimielisyyksiä.

Joulukuussa perustetun Suomen Kansa Ensin -puolueen (SKE) sisällä on jo ensimmäisen kuukauden aikana noussut esiin erimielisyyksiä, jotka ovat jakaneet puolueen kahtia.

SKE järjesti ylimääräisen jäsenkokouksen 29. joulukuuta Helsingissä puolueessa puolueen sisäisten linjaerojen takia. Kokouksen jälkeen erimielisyydet ovat kärjistyneet.

Joulukuun lopun kokouksessa SKE:lle äänestettiin uusi hallitus. Osa kokouksessa olleista puolueen jäsenistä oli kuitenkin poistunut paikalta ennen äänestystä, sillä kokouksen aikataulu oli venynyt.

Nyt osa puolueen jäsenistä ei pidä puolueen nykyistä hallitusta päätösvaltaisena.

Kokouspaikka vaihtui kesken kaiken

Yksi paikalta poistuneista henkilöistä oli puolueen aiempi 1. varapuheenjohtaja Ari Lindström. Hänen mukaansa osa puolueesta on sitä mieltä, että joulukuun kokouksessa rikottiin yhdistyslakia esimerkiksi vaihtamalla kokouspaikkaa kesken kokouksen, eikä kokouksen oikea paikka ollut näin merkitty jäsenkutsuun.

Puolue kokoontui ensin helsinkiläisessä kirjastossa, mutta kokous siirrettiin läheiseen hotelliin, kun kirjasto suljettiin. 

Lindström kertoo MTV Uutisille, että osa puolueen jäsenistä valmistelee nyt toimenpiteitä, joilla puututtaisiin seikkoihin, joissa he katsovat puolueen toimineen lainvastaisesti.

Lindströmin mukaan suunnitellut toimenpiteet voisivat johtaa sellaiseen tilanteeseen, että puolue ei pysty välttämättä osallistumaan kevään vaaleihin. Lindström ei kuitenkaan halunnut yksilöidä MTV Uutisille, millaisista toimenpiteistä on kyse.

Puheenjohtaja: Mikään ei voi estää vaaleihin osallistumista

Suomen Kansan Ensin-puolueen puheenjohtaja Geurt Marco de Wit kiistää puheet siitä, ettei puolue pystyisi osallistumaan kevään vaaleihin.

– Vaikka jotkut yksittäiset nykyiset tai entiset puolueen jäsenet valittaisivat puolueen nykyjohdosta ja -linjasta, mikään ei voi enää estää lähtemistämme vaaleihin, de Wit toteaa.

De Witin mukaan SKE on hänen johdollaan asettamassa ehdokkaat vaaleihin. De Wit on SKE:n perustaja ja puheenjohtaja. Hänet äänestettiin puolueen puheenjohtajaksi uudelleen joulukuussa.

Vaikka valitusoikeus on tietysti olemassa, sillä ei ole vaaleihin mitään merkitystä, de Wit sanoo viitaten puoluekokouksen tapahtumiin.

Rekisteröitiin joulukuussa

De Wit kertoo näkevänsä tällaiset puheet yrityksenä hajottaa SKE sisältäpäin linjaerojen takia. 

– Se, miksi sellaista joku edes mahdollisesti harkitsisi, johtuu minun trumpilaisesta linjastani, jossa suoraan kutsun perussuomalaisia valeoppositioksi ja tuen keltaliivien toimintaa päämääränä Islannin tyyppinen kansannousu, de Wit sanoo.

Lindström taas kuvailee omaa linjaansa tätä maltillisemmaksi.

SKE rekisteröitiin oikeusministeriön puoluerekisteriin 11. joulukuuta 2018. Puolue kertoo verkkosivuillaan ajavansa ensisijaisesti suomalaisten etuja poliittisissa kysymyksissä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja