Varpu Hintsasen lapsi menehtyi syöpään viime kesänä – suru on läsnä päivittäin: "Olen kiitollinen siitä, että sain elää kahdeksan vuotta oman lapseni kanssa"

14:44
Hintsasten elämä muutui kolme vuotta sitten lapsen syöpädiagnosin myötä

Varpu Hintsanen menetti pienen lapsensa vain vähän aikaa sitten, mutta haluaa auttaa muita puhumalla traagisesta kokemuksesta avoimesti. 

Mielenvalmentaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja Varpu Hintsanen kohtasi miehensä, muusikko Sami Hintsasen kanssa valtavan surun kesällä 2019. Parin kahdeksanvuotias Senja-tytär menehtyi syöpään, jota vastaan hän oli taistellut kolmen vuoden ajan. 

Tyttären kuolema pysäytti Hintsasen perheen elämän. Vaikka tapahtuma oli äärimmäisen raskas ja traumaattinen, Hintsanen on puhunut perheensä kokemuksesta avoimesti. 

– Näen elämän niin, ettei niiden vaikeuksien tarvitse määrittää kuitenkaan loppuelämän suuntaa. Vaikka elämässä on sattunut isoja, vaikeita, raskaita tragedioita, niin silti voi elää ihan hyvää ja onnellista elämää, Hintsanen kertoi MTV Uutisille Hero-tapahtumassa 12. helmikuuta. 

Hintsanen on psykiatrian ammattilainen, joka on ollut hoitoalalla yli kaksikymmentä vuotta. Hän kertoo joskus miettineensä, että onko hänen oma, raskas kokemuksensa se asia, mitä varten hän loppujen lopuksi on opiskellut ja tehnyt työtään. 

Suurin voimavara suuren surun keskellä on löytynyt perheen ja ystävien keskeltä. Hintsanen peräänkuuluttaa puhumisen tärkeyttä, sillä se, että puhuu, antaa myös muille mahdollisuuden tarjota apuaan. 

– Mulla on ympärillä ihmisiä, jotka kannattelevat mua niinä päivinä, joina mä en jaksa. 

Puhuessaan vaikeasta asiasta julkisesti Hintsanen on asettanut itsensä myös arvostelun kohteeksi. Vaikka suurin osa Hintsasen saamasta palautteesta on positiivista, hän saa osakseen myös kritiikkiä. 

– Se ei tietenkään aina ole helppoa. Näin jälkeenpäin ajateltuna tekisin kyllä tämän saman valinnan uudestaan. 

Psykiatrian ammattilaisena Hintsasesta olisi outoa, jos hän ajaisi sellaista viestiä, ettei vaikeasta asiasta kannata puhua ääneen. Hän on sen sijaan yrittänyt aina työssään sanoa, että puhuminen kannattaa aina. 

Vaikka suru on läsnä päivittäin, Hintsanen haluaa olla kuitenkin ennen kaikkea kiitollinen ajasta, jonka hän sai viettää pienen tyttärensä kanssa. 

– Ajattelen elämää niin, että se on aivan yhtä tärkeä ja arvokas, oli se sitten kuinka pitkä tai lyhyt tahansa. Olen kiitollinen siitä, että sain elää kahdeksan vuotta oman lapseni kanssa. Se on tavallaan keinoni selviytyä. Kiitollisuus siitä, mitä sain, eikä suru siitä, mistä jäin paitsi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.