Mainos

Varoitus: Nyt iho voi palaa jopa varjossa

Ilmatieteen laitos varoittaa voimakkaasta UV-säteilystä ja tukalasta helteestä tänään maan etelä- ja keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. UV-säteily voi tänään nousta korkeimpiin lukemiin yli 15 vuoteen.

UV-indeksin odotetaan nousevan jopa seitsemään. Säteilyltä on syytä suojautua, kun arvo ylittää kolmen.

– Tänään kannattaa pysytellä mieluiten sisätiloissa kello 11-15, sillä ulkona pelkästään varjoon siirtyminen ei vielä UV-säteilyltä suojaa. Suuri osa UV-säteilystä on hajasäteilyä, eli myös varjossa altistuu säteilylle ja ruskettuu, sanoo tutkija Anu Heikkilä Ilmatieteen laitokselta.

Suojakerroin 50 ei ole liioittelua

Heikkilän mukaan ulkona kannattaa suojata iho kunnolla vaatetuksella.

– Lierillinen hattu mielellään päähän ja aurinkolasit silmille. Käsivarret ja olkapäät kannattaa peittää huolella. Aurinkovoiteista kannattaa ottaa käyttöön ne korkeakertoisimmat eli kertoimilla 40 ja 50, erityisesti lapsilla.

Korkeat UV-lukemat ovat monen tekijän summa. Ilmakehässä on vähän otsonia, toisaalta myös absorvoivia aerosoleja on myös vähän. Myös pilvettömyys nostaa UV-luvut huimiksi.

– Kärjistetysti voisi sanoa, että UV pääsee nyt raakana läpi, Heikkilä sanoo.

Ilmatieteen laitos varoittaa myös siitä, yli 27 asteen helle voi aiheuttaa riskiryhmille terveysongelmia lähivuorokauden aikana.

– Myös sisätilojen lämpötila täytyy saada laskettua siedettäviin lukemiin. Ja veden juominen on edelleen tärkeää, eli ihan peruskonstit käyttöön näillä helteillä, tutkija Heikkilä sanoo.

Kolmas varoitus koskee kovaa tuulta Perämeren pohjoisosaa, jossa etelän ja lounaan välinen tuuli voi nousta 14 metriin sekunnissa.

Helteiset kelit näyttävät ennusteiden mukaan jatkuvat koko loppuviikon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.