Varo – raa'asta joulukinkusta tarttuvat nämä taudit!

Muista pitää joulunkinkun sisälämpötila ohjelukemissa, sillä raaka kinkku voi tietää syöjilleen visiittiä sairaalaan. Raaka liha voi nimittäin sisältää ruokamyrkytystä aiheuttavia bakteereita.

Raa'asta lihasta tai raa'an lihan leikkaamiseen käytetystä veitsestä ja leikkuualustasta voi saada esimerkiksi kampylobakteerin. Se on Suomen yleisin suolistotulehdusta aiheuttava bakteeri, jonka oireet ovat ripuli, kuume ja ikävänä jälkitautina niveltulehdus.

Kinkunvalmistuksen tärkein väline onkin ehdottomasti lihalämpömittari, joka kertoo lihan sisälämpötilan ilman kokin arvuuttelua. Kypsän joulukinkun sisälämpötila on +75 celsiusastetta, ja tämän lämpötilan jälkeen kinkkua voi nauttia turvallisin mielin sillä sen mahdollisesti sisältämät bakteerit ovat tällöin tuhoutuneet.

Lisävarmuutta ruokamyrkytysten ja bakteerien välttämiseksi saat leikkamalla kypsää ja raakaa lihaa aina eri leikkuulaudoilla ja veitsillä. Myös siipikarjan liha tulisi valmistaa erillään muista lihoista, ja sen suositeltu sisälämpötila on niin ikään +75 astetta.

Lähde: Evira

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat