Vapun parhaat munkkireseptit

Suussa sulavan sokeriset munkit kuuluvat vappuun ja maistuvat yhtä hyvältä riippumatta siitä, ovatko ne rinkelin vai perinteisen hillomunkin muodossa.

Loihdi vapuksi perinteisiä hillomunkkeja, munkkirinkeleitä tai pirteitä kuorrutettuja munkkeja. Kiireisen leipojan aikatauluun sopivat myös pikamunkit. Herkullista vappua!

Munkkirinkelit

2 1/2 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
suolaa
1 1/2 tl jauhettua kardemummaa
1 kananmuna
7 - 8 dl vehnäjauhoja
100 g Pirkka leivontamargariinia

Kypsentämiseen:
1 l rypsiöljyä

Päälle:
hienoa sokeria

Vaihe 1

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Sekoita joukkoon jauhoja vähitellen. Lisää pehmeä rasva ja alusta taikinaan loput jauhot. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä noin 30 minuuttia.

Vaihe 2

Vaivaa taikina pöydällä ja muotoile siitä tasapaksu tanko. Jaa taikina 20 yhtäsuureen palaan ja pyöritä pulliksi. Taputtele hiukan matalammiksi ja anna kohota liinan alla noin 1/2 tuntia.

Vaihe 3

Kuumenna öljy 180 asteeseen. Öljy on sopivan kuumaa, kun paahtoleipäpala ruskettuu kauniisti minuutissa. Ota kohonnut pulla ja paina jauhotettu sormesi keskeltä läpi. Suurenna reikää pyörittämällä rinkeliä etusormilla ympäri.

Vaihe 4

Pane rinkeli suoraan kuumaan öljyyn ja kypsennä 2 - 3 kpl kerrallaan niin, että ne kelluvat vapaasti öljyssä. Kypsennä 1 - 2 minuuttia ja käännä, kun pinta on ruskea. Jatka kypsentämistä noin minuutti toiselta puolelta.

Vaihe 5

Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja lisää seuraavat rinkelit öljyyn paistumaan.

Vaihe 6

Kaada pyöreäpohjaisen kulhon pohjalle hienoa sokeria ja kääntele munkit siinä lämpiminä. Anna munkkien jäähtyä ja tarjoa tuoreen kahvin tai siman kanssa. Huom! Älä kaada käytettyä öljyä viemäriin! Pienen määrän (alle litra) käytettyä öljyä voi laittaa kompostiin tai biojäteastiaan, mutta suurempi määrä hävitetään suljetussa muoviastiassa sekajätteen joukossa.

Hillomunkit

2 1/2 dl Pirkka kevytmaitoa
25 g tuorehiivaa
1 dl Dan Sukker Siro sokeria
1 kananmuna
1 - 2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
n. 8 dl Pirkka vehnäjauhoja
100 g Pirkka leivontamargariinia

Täytteeksi:
Pirkka vadelmamarmeladia tai muuta marmeladia

Paistamiseen:
1 l Pirkka rypsiöljyä

Pinnalle:
Dan Sukker Siro sokeria

Vaihe 1

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota siihen hiiva. Lisää sokeri, muna, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa hyvin. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.

Vaihe 2

Vaivaa taikina pöydällä ja muotoile siitä tasapaksu tanko. Jaa taikina 20 yhtäsuureen palaan ja pyöritä pulliksi. Anna kohota hyvin liinan alla.

Vaihe 3

Kuumenna öljy 180 asteeseen. Öljy on sopivan kuumaa, kun paahtoleipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa. Pane munkki öljyyn reikäkauhalla kohonnut puoli alaspäin ja kypsennä 2 - 3 kpl kerrallaan niin, että ne kelluvat vapaasti öljyssä. Kypsennä noin 2 minuuttia/puoli ja käännä, kun pinta on ruskea.

Vaihe 4

Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan. Lisää seuraavat munkit öljyyn paistumaan.

Vaihe 5

Täytä munkit hillolla. Pane hillo pursotinpussiin, jossa on kapea/terävä tylla eli suutinkappale. Paina tylla munkin keskelle ja pursota nokare hilloa jokaiseen munkin täytteeksi.

Vaihe 6

Kaada pyöreäpohjaisen kulhon pohjalle sokeria ja kääntele munkit siinä lämpiminä. Tarjoa siman kanssa.

Huom! Älä kaada käytettyä öljyä viemäriin! Pienen määrän (alle litra) käytettyä öljyä voi laittaa kompostiin tai biojäteastiaan, mutta suurempi määrä hävitetään suljetussa astiassa sekajätteen joukossa. Vinkki! Munkit voi pakastaa ilman sokerointia. Lämmitä sulaneita munkkeja hetki mikrossa tai uunissa ja sokeroi ne lämpiminä.

Pikamunkit

1 dl maitoa
2 rkl öljyä
1 tl sitruunan raastettua kuorta
2 rkl sitruunanmehua
1 pieni kananmuna
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
n. 4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Kypsentämiseen:
7 - 8 dl rypsiöljyä

Sokeroimiseen:
hienoa sokeria (esim. Siro)

Vaihe 1

Sekoita ainekset ohjeen mukaisessa järjestyksessä, lopuksi vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.

Vaihe 2

Kuumenna öljy valurautapadassa tai teräskattilassa. Rasva on sopivan kuumaa (170 - 180 astetta, kun pieni leipäpala ruskistuu parissa minuutissa.

Vaihe 3

Nosta kahdella ruokalusikalla pieniä taikinanokareita öljyyn, 4 - 6 nokaretta kerrallaan. Kypsennä 2 - 3 minuuttia, kunnes munkit ovat kauniin värisiä.

Vaihe 4

Nosta munkit reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle.

Vaihe 5

Sokeroi munkit lämpiminä.

Vaihe 6

Tarjoa heti esimerkiksi siman kanssa.

Kuorrutetut munkkipallot

2 dl Pirkka kevytmaitoa
25 g hiivaa
3/4 dl sokeria
3/4 tl suolaa
1 tl vanilliinisokeria
2 tl kanelia
1/2 rkl Pirkka kardemummaa
1 kananmuna
n. 6 dl Pirkka vehnäjauhoja
3/4 dl juoksevaa margariinia

Mansikkakuorrutus:
2 dl Dan Sukker mansikkatomusokeria
2 rkl vettä

Minttukuorrutus:
2 dl Dan Sukker tomusokeria
2 rkl vettä
hyppysellinen vihreää elintarvikeväriä
3 tippaa piparminttuaromia

Paistamiseen:
n. 1 l Pirkka rypsiöljyä

Vaihe 1

Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, mausteet ja muna. Alusta taikinaan vehnäjauhoja niin, että taikinasta tulee pehmeää ja kimmoisaa. Lisää juokseva margariini alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä normaalia pullataikinaa pehmeämmäksi. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

Vaihe 2

Kaada taikina pöydälle ja painele taikinasta ilmakuplat pois. Pyöritä taikina ohueksi tangoksi. Jaa tanko 35 pieneksi palaksi. Pyöritä paloista peukalonpään kokoisia palloja. Peitä pallot leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 15 minuuttia.

Vaihe 3

Kuumenna öljy valurautapannussa tai teräskattilassa 180-asteiseksi. Nostele munkkipallot reikäkauhalla rasvaan ja paista noin 5 minuuttia, kunnes pallot ovat kullanruskeita. (Jos öljy on liian kuumaa, munkit palavat herkästi pinnalta, mutta jäävät sisältä raaoiksi.) Nosta pallot talouspaperin päälle ja jäähdytä.

Vaihe 4

Sekoita mansikkakuorrutuksen aineet keskenään tahnaksi. Kasta puolet munkkipalloista kuorrutteessa. Sekoita minttukuorrutuksen aineet keskenään ja kasta loput pallot vihreään kuorrutteeseen.

Reseptit: Ruokakesko

Lue myös:

    Uusimmat