Vankilasta koeajalle päässyt mies syyllistyi uudelleen seksuaalirikoksiin – nuorimmat uhrit 10-vuotiaita

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi vuosien vankeusrangaistukseen 30-vuotiaan miehen, joka teki seksuaalista väkivaltaa useille lapsille vuosina 2021–2023.

Rikosten tapahtuma-aikaan mies oli koeajalla aiemmasta tuomiostaan, jonka hän oli saanut lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Miehen syyksi luettiin nyt yli 20 eri seksuaalirikosta, muun muassa kaksi törkeää lapsenraiskausta.

Käräjäoikeus luonnehtii miehen tekoja erittäin törkeiksi.

–  (Vastaajalle) syyksiluetut teot muodostavat rikosoikeudellisesti erittäin törkeän kokonaisuuden. Kysymys ei ole ollut hetken mielijohteesta tai ajattelemattomuuden seurauksena tehdyistä teoista, vaan tekoihin on liittynyt suunnitelmallisuutta ja sitkeää pyrkimystä päästä seksuaaliseen kanssakäymiseen lasten kanssa, käräjäoikeus toteaa.

Tuomion mukaan uhrit olivat 10–15-vuotiaita. Mies viestitteli seksuaalissävytteisesti yhteensä 13 lapselle.

Hän lähetti heille kuvia sukuelimestään, videoita itsetyydytyksestään ja ehdotteli seksiä sekä sai lapset lähettämään kuvia itsestään, tuomiossa sanotaan.

–  Teot ovat asianomistajille heidän ikänsä ja kehitystasonsa vuoksi psyykkisesti vahingollisia. (Vastaajan) menettely osoittaa määrätietoisuutta ja suunnitelmallisuutta, koska hän on joidenkin asianomistajien kanssa viestitellyt pitkän ajan kuluessa lähettäen toistuvasti samansisältöisiä viestejä, tuomiossa sanotaan.

Houkutteli lapsen luokseen raiskattavaksi

Oikeuden mukaan mies tapasi osan uhreista. Hän yritti houkutella heitä seksuaaliseen kanssakäymiseen lupaamalla tai antamalla alkoholia, tupakkaa tai rahaa.

Yhden Snapchatissa tapaamansa uhrinsa mies houkutteli tulemaan luokseen Tampereelle. Lapsi oli rikosten alkaessa kymmenenvuotias.

Oikeuden mukaan hän osti tytölle junaliput, haki tämän rautatieasemalta ja majoitti kotiinsa.

Oikeus katsoi uhrin kertomuksen ja tällä havaittujen vammojen perusteella, että mies oli asunnossaan yhdynnässä tähän. Oikeus piti lapsen kertomusta tapahtumista uskottavina.

–  Asianomistaja on kuvannut myös tuntemuksiaan, kuten ensimmäisen yhdynnän aiheuttamaa kivuntunnetta. Asianomistajan nuori ikä huomioon ottaen on erittäin epäuskottavaa, että hän pystyisi kuvailemaan kivuntunteita vastaavalla tavalla, elleivät ne olisi omakohtaisesti koettuja.

Oikeuden mukaan mies oli myös käynyt uhrin luona pääkaupunkiseudulla.

Uhrin mukaan mies antoi hänelle kaksi viinapulloa vastineeksi siitä, että hän otti miehen sukuelimen suuhunsa.

Oikeus: Miehen kertomus epäuskottava

Käräjäoikeus tuomitsi Pekka Kalevi Kujansuun, 30, yhdeksän ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen.

Rangaistuksessa on otettu huomioon hänen aiempi seksuaalirikostuomionsa.

Oikeudessa Kujansuu myönsi osan syytteistä ainakin osittain, mutta kiisti syytteet törkeistä lapsenraiskauksista.

Kujansuun mukaan tapaamisiin ei liittynyt seksuaalista kanssakäymistä. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt kertomusta uskottavana.

–  Kujansuun kertomus on myös epäjohdonmukainen sikäli, että hän on pitkän ajan kuluessa lähettänyt seksuaalissävytteisiä viestejä ja suorasukaisia ehdotuksia sukupuoliyhteydestä asianomistajalle. Tähän nähden ei ole uskottavaa, että hän olisi tavattaessa pidättynyt minkäänlaisesta seksuaalisesta kanssakäymisestä asianomistajan kanssa.

Tuomio on annettu 16. toukokuuta, eikä se ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat