Vanhusjärjestön puheenjohtaja teknologiasta: Ikäihmisten asenteiden muututtava

Ikäihmisten oikeus nettiin - tai olla netittä 25:57

Studio55.fi -ohjelmassa vierailleen professori Vappu Taipaleen mukaan markkinoinnissa tai tiedon keräämisessä ei huomioida juuri lainkaan vanhuksia.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto toteuttaa yhteistyössä Vanhustyön keskusliiton kanssa KÄKÄTE-projektia. Projektin tarkoitus on selvittää, miten teknologiaa voisi nykyistä paremmin käyttää ikäihmisten kotona asumisen ja vanhustyön tukena.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton puheenjohtaja Vappu Taipale kertoo, että vanhat ihmiset ovat valmiita ottamaan teknologiaa käyttöön, jos se on helppokäyttöistä.

– Toisaalta hyvin helposti ikäihmiselle syntyy sellainen asenne, että minä en osaa, kertoo Taipale.

Taipaleen mukaan tekniikan pitäisi kehittyä ikäihmisten käyttöön sopivammaksi, mutta asenteissa on myös parannettavaa.

– Vanhojen ihmisten asenteiden pitää muuttua. Kyllä nämä asenteet ovat aika lujassa kautta maailman.

KÄKÄTE-projektissa on kerätty paljon tietoa vanhuksista, ja heidän teknologian käytöstään.

– Tämä tieto on hyvin mielenkiintoista siitäkin syystä, että yleensähän meiltä vanhoilta ihmisiltä ei kysytä. Me ollaan kaikki sitä samaa harmaata, vanhaa massaa, sanoo Taipale.

Taipaleen mukaan vanhuksilla on myös merkittävää ostovoimaa, mitä ei kuitenkaan huomioida.

 – Suomi on mitä ilmeisemmin tällainen maa, jossa yli 60-vuotiailla on paljon enemmän käytettävissään kulutukseen kuin mitä alle 20-vuotiailla. Mutta eihän se näy missään, esimerkiksi mainonnassa, eikä me olla sellainen kohderyhmä, johon kiinnitettäisiin huomiota, sanoo Taipale.

Kuinka paljon suomalaiset ikäihmiset käyttävät internetiä tai älypuhelimia, ja mitä he tekevät internetissä? Katso Taipaleen haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat