Vanhat korut kotikonstein kiiltäviksi

Korujen puhdistaminen kotona käy helposti, kun tiedät millä aineella mitäkin materiaalia voi puhdistaa. Kaiva kaapistasi likaiset, tummentuneet korut ja tee niistä jälleen kiiltäviä.

Kulta

Saat kultakorusi puhtaaksi liottamalla niitä 15 minuutin ajan seoksessa, jossa on kaksi kahvikupillista lämmintä vettä ja muutamia tippoja astianpesuainetta.

Harjaa liotuksen jälkeen hellästi korua pehmeällä hammasharjalla. Huuhtele lämpimällä vedellä ja kuivaa pehmeällä liinalla.

Timantit

Liota timanttikorujasi seoksessa, jossa on 1 kahvikupillinen lämmintä vettä ja 1/4 kupillista ammoniakkia. 15 minuutin liotus pitäisi riittää.

Harjaa pehmeällä hammasharjalla hieroaksesi liat pois timantista. Huuhtele lämpimällä vedellä ja anna korun kuivua esimerkiksi talouspaperin päällä.

Hopea

Puhdista hopeakorusi astianpesuaineella. Sekoita lämpimään veteen muutama tippa astianpesuainetta ja hiero koruja pehmeällä liinalla. Huuhtele korut kylmällä vedellä ja kuivaa kankaalla.

Saat tummentuneet hopeakorusi puhtaaksi folion avulla. Laita hopeakorusi muoviastiaan, jonka pohjalla on pala alumiinifoliota. Lisää kattilaan kuumaa vettä ja suolaa. Laita hopeakorusi folion päälle veden alle ja anna korujen olla vedessä tunnin pari, tummentumien asteesta riippuen.

Hopeakorut, joihin on upotettu tai liimattu koristekiviä, eivät kuitenkaan välttämättä kestä pitkäaikaista veteen upottamista. Kivien liimaukset saattavat kärsiä kastumisesta.

Myös hammastahnaa voi käyttää hopeakorujen puhdistamiseen. Hammastahna voi kuitenkin naarmuttaa hopean pintaa, joten hammastahnaa ei kannata käyttää arvokorujen puhdistamiseen.

Helmet

Helmien puhdistamisessa pitää olla varovainen, sillä helmi on herkkä ja hauras. Helmien puhdistamiseen ei saa käyttää liottimia, hankaavia aineita tai voimaa.

Helmet voi pyyhkiä puhtaaksi kostealla tai kuivalla säämiskällä. Jos helmet ovat oikein likaiset, ne voi pestä miedossa saippuavedessä. Tämän jälkeen ne kuivataan pehmeällä kankaalla ja asetetaan pyyhkeet päälle kuivumaan.

Helmisilkki venyy kosteana ja kerää likaa, josta syystä helminauhaa ei saa käyttää ennen kuin se on täysin kuivunut.

Jos olet epävarma korusi puhdistuksesta, kannattaa kysyä neuvoa kultasepänliikkeistä tai muista alan liikkeistä. Alan liikkeistä voit ostaa myös korujen puhdistukseen tarkoitettuja kemikaaleja. Näitä kemikaaleja käyttämällä varmistat, että korusi ei vahingoitu puhdistuksessa.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat