Vanha kameran linssi ostettiin taskurahoilla kirpputorilta lojumasta: Osoittautui todelliseksi lottovoitoksi

Noin kymmenellä eurolla kirpputorilta ostettu Leican linssi halutaan ostaa nyt 40 000 eurolla.

Suurin osa kirpputoritavarasta ei ole kovinkaan arvokasta, mutta joskus kohdalle osuu pieni lottovoitto. Näin kävi hiljattain Etelä-Afrikassa.

Valokuvaussivusto Petapixelin haastattelema kapkaupunkilainen kamera-alan yrittäjä Jean-Louis Beek kertoo, että kolmisen kuukautta sitten eräs paikallinen asukas löysi kirpputorilta edullisesti vanhan hopeanharmaan Leica-merkkisen kameranlinssin. Hinta vastasi vajaata kymmentä euroa.

Tarinassa nimettömäksi jäävä löytäjä pani linssin myyntiin netissä. Siellä niin ikään nimettömäksi jäävä kameraharrastaja tunnisti linssin olevan huikaisevan harvinainen Meyer Primoplan Leica -sarjan antiikkilaite toista maailmansotaa edeltävältä ajalta.

Harrastaja osti sen ”huomattavasti [alkuperäistä hintaa] kalliimmalla” ja myi sen edelleen Beekille, oletettavasti hänkin voitolla.

Kun Beek laittoi linssin myyntiin Cameratique-kauppansa verkkosivuille 50 000 Yhdysvaltain dollarilla eli hieman yli 40 000 eurolla, kesti alle 24 tuntia, ja kauppiasta oli jo lähestytty yksityisesti hintatarjouksella.

Beek ei paljastanut Petapixelille tarjouksen suuruutta, sillä lehden mukaan hän harkitsee vielä, ottaako tarjouksen vastaan. Koska Beek ei ole tehnyt ratkaisuaan, linssin myynti-ilmoitus on toistaiseksi nähtävillä, mutta hinnoittelemattomana, Cameratiquen verkkokaupassa.

Linssi on rakenteeltaan kokoonlitistyvä, ja sen kuvanlaatu on yli 80 vuoden iästä huolimatta myyjän mukaan edelleen hyvä. Tällä hetkellä maailmassa ei ole julkisessa myynnissä yhtäkään toista samanlaista linssiä.

Beekin mukaan Meyer Primoplan -linssit ovat niin harvinaisia, että niiden arvolle on vaikea löytää minkäänlaista referenssiä.

Yleisemmin ottaen Leica-tarvikkeiden maine valokuvaajien parissa on kuitenkin laajalti tunnettua. Esimerkiksi joulukuussa 2020 eräs toinen Leican linssi huutokaupattiin Petapixelin mukaan 290 000 dollarilla eli noin 240 000 eurolla. Kyseistä linssityyppiä on olemassa maailmassa täsmälleen 3 kappaletta.

Lue myös:

    Uusimmat