Vanerilla uusi ilme seinään

Remontti-Reiskan kotikäynti suuntautui tällä kertaa upouuteen puukerrostaloon, jossa nimen mukaisesti on käytetty hyvin paljon puuta rakenteiden lisäksi rappukäytävissä ja julkisivussa. Ei ihme, että asukas halusi samaa henkeä asuntoonsakin. Habitare-messuilla saadun ajatuksen tuloksena hän oli hankkinut kuultolakattua vaneria verhoamaan olohuoneen lukunurkkauksen seinää.

Valmiiksi tehtaalla käsiteltyä vaneria on tarjolla useina koko- ja värivaihtoehtoina: seitsemän sävyä ja neljä kokoa. Kaikkia voi yhdistellä vapaasti makunsa mukaan; uritetut levyt kiinnitetään seinään ruuvattaviin alumiinikiskoihin. Työkaluiksi riittävät mittanauha, pisto- ja rautasaha sekä porakone; alumiinilistoihin tehtävien porausmerkkien lyömisessä on suureksi avuksi teräksinen piikki. Asennusohjeet seuraavat paketin mukana.

Ensimmäiseksi seinään kiinnitetään lattianrajaan aloituslista, joka sitoo levytyksen alareunan paikoilleen. Tämä lista on koko työn perusta ja siksi sen asennon kanssa on oltava todella tarkkana. Jos pystyseinä on vähänkään kallellaan, se täytyy huomioida jo lähdössä: aloituslistan asentoa on viritettävä sillä tavalla, että näkyvin reuna tulee varmasti suoraksi. Siksi tässäkin Reiska otti toisen seinän ulommaista nurkkaa pikkiriikkisen ylemmäs, jolloin nurkkaus saatiin rajautumaan tasaisesti ja eteisen nurkkaukseen tasaleveä marginaali.

Heti ensimmäisen levyn taakse jäi sähkörasia. Sähkömiestä varten piti tehdä neliskanttinen reikä, jonka kautta hän saa rasian pois ja asennettua koroterenkaan paikalleen.

Yläreuna kiinnittyy samanlaisella alumiinilistalla. Reiska selvitti koputtelemalla pystytolppien paikat kipsilevyn takaa ja niiden kohdalta lista ruuvattiin kiinni seinään. Ala- ja ylälistan päiden on ehdottomasti oltava täsmälleen tasassa, sillä levytyksen ulkoreunaan tulee erillinen lista; ei ole hauskan näköistä, jos ylälistasta puuttuukin puolen sentin pätkä.

Toiselle seinälle tulevien, pienempien vanerilevyjen pystyväleihin sahattiin alumiinilatasta sopivan mittaiset kappaleet, jotka sopivat sievästi levyjen uriin. Näin syntyvän, tyylikkään pystysauman leveys on 5 mm.

(Joka kodin asuntomarkkinat 29.2.2004)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja