Valvira MTV:lle: Jo liki tuhat sote-alan ammattilaista on hakenut ammattioikeuksiensa poistamista tänä vuonna – "Tässä tarvittaisiin pikaisesti sopu aikaan"

Jo liki tuhat sote-alan ammattilaista on hakenut ammattioikeuksiensa poistamista tänä vuonna 0:47
VIdeolla Markus Henrikssonin haastattelu.

Sote-alan ammattihenkilöt hakevat kiihtyvällä tahdilla ammattioikeuksien poistamista. Jo liki tuhat sote-alan ammattilaista on hakenut tänä vuonna ammattioikeuksiensa poistamista, kun viime vuonna puhuttiin kymmenistä. Valvira kertoo MTV Uutisille, että pelkästään päätösjonossa on nyt 500 hakemusta jo tehtyjen satojen päätöksien lisäksi.

–Tänä vuonna olemme tehneet näitä omasta pyynnöstä ammattioikeuksien poistoja noin 470. Ja peräti 500 on jonossa. Tämä kytkeytyy tähän työtaisteluun, toteaa Valviran ylijohtaja Markus Henriksson.

Viime vuonna näitä omasta pyynnöstä tehtyjä ammattioikeuksien poistohakemuksia päätöksineen tuli valvontaviranomaiselle runsaat 40.

Ammattioikeuksien takaisin saaminen hidasta

– Tämä on hyvin pieni määrä kaikista sadoistatuhansista hoitajista, mutta on tottakai kurjaa ja ikävää, jos eri tekijät johtavat sairaanhoitajien ja lähihoitajien poistumiseen sosiaali- ja terveydenhuollon työstä.

Asiantuntijan mukaan, mikäli ammattioikeudet haluaa takaisin, se ei tapahdu heti.

– Jos ihminen haluaa poiston jälkeen hakea ammattioikeuksia takaisin, niin se ei käy ihan käden käänteessä. Jos hakemusten määrä lisääntyy hyvin paljon, käsittelyajat vääjäämättä pitenevät, koska meillä on paljon muitakin asioita. 

Henriksson toivoo pikaista sopua alan työmarkkinakiistaan.

– Tässä tarvittaisiin pikaisesti sopu aikaan, joka lisäisi alan vetovoimaa ja pitovoimaa. 

Lue myös:

    Uusimmat