"Hän ei ole ystäviä hakemassa" – kenen syy on hoitoalan työtaistelun yhä tiukentuva umpisolmu, Pöllöraati?

11:06
Pöllöraati: Hoitajat barrikadeilla – tuleeko työtaistelusta rumaa jälkeä?

Huhtikuussa alkanut hoitoalan työtaistelu on monella tapaa umpisolmussa – eikä ratkaisuja ole näköpiirissä, sanoo Uutisaamussa kokoontunut Pöllöraati.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan sai tänään valmiiksi mietintönsä hallituksen esityksestä potilasturvallisuuslaiksi. Tehy ja Super järjestivät tänään Helsingissä mielenosoituksen "pakkolakia" vastaan.

Hoitajaliittoja Tehyä ja Superia on Helsingin käräjäoikeuden päätöksillä kielletty aloittamasta suunniteltuja lakkoja teho-osastoilla kolmen sairaanhoitopiirin alueella syyskuussa.

Työtaistelun eri osapuolten määrä kasvaa ja tilanne kärjistyy jatkuvasti. Pöllöraati uskoo Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen tehneen arviointivirheitä, mutta näkee farssin piirteitä myös hallituksen toimissa.

– Aina kun hoitajia lähtee kritisoimaan, niin tulee kova järjestelmällinen sometrollaus. Senkin uhalla sanon, että kyllä Millariikka Rytkönen on lähtenyt aivan liian pitkälle. Hän ei ole ystäviä hakemassa, vaan reiluja palkankorotuksia, Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki toteaa.

Rytkönen muun muassa piikitteli aiemmin tällä viikolla pääministeri Sanna Marinia sosiaalisessa mediassa.

– Hän on tiensä valinnut ja hän menkööt sitä yksin. Ei tule kavereita mistään suunnasta.

– Ammattiyhdistysliikkeen johtajalla pitäisi olla takaraivossa, että kun menet lakkoon, sinulla pitäisi olla reitti sieltä ulos. Minusta tuntuu, että nyt Millariikka Rytkösellä ei ole reittiä ulos sieltä.

MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen muistuttaa, että kunta-alalle saatiin neuvoteltua palkankorotus jo keväällä.

– On hyvin vaikea kuvitella, että mitään tämän parempaa sieltä olisi tulossa, kun ne realiteetit työmarkkinapöydässä ovat, ettei rahaa ihan tolkuttomasti ole.

Hallituskaan ei saa papukaijamerkkiä Pöllöraadilta. Uusi Suomen päätoimittaja Jenni Tamminen huomauttaa, että potilasturvallisuuslakiakin sorvattiin jo viime keväänä.

– On se aika ihme, että nyt viime metreillä, kun lakko oli alkamassa, niin nyt oli sitten kauhea kiire. Eikö näitä asioita olisi voinut aikaisemmin selvittää, että millainen sen lain pitää olla, että kaikki on sen takana?

Katso artikkelin videolta koko Pöllöraadin keskustelu hoitoalan työtaistelun käänteistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja