Valtteri Bottas on nyt keskittynyt lyömään Lewis Hamiltonin ja tietää miten se tehdään – ”En halua olla enää siinä tilanteessa”

Suureen pettymykseen päättyneen F1-kauden jälkeen Valtteri Bottas kyseenalaisti tavan, jolla hän on lähestynyt kisoja tähän asti. Tänä vuonna Mercedes-kuski ei halua yhdenkään viikonlopun jälkeen miettiä, olisiko hän voinut tehdä jotain toisin.

Hätäisellä valmistautumisella kolmeen kisavoittoon päättynyt kausi 2017 oli Bottaksen kannalta menestys, mutta se ei poikinutkaan eksponentiaalista kasvua seuraavalle vuodelle. Viime kaudella nastolalainen jäi kokonaan ilman voittoja ja sai turhautua loppuvuoden tilanteessa, jossa hän ei saanut enää haastaa tallikaveriaan Lewis Hamiltonia.

Barcelonan talvitestien ensimmäisellä viikolla medialle puhunut Bottas myönsi, että jääminen kauas mestaruustaistelusta kirpaisi syvältä.

– Kausi oli tosiaan pettymys ja se sai minut melkein vihaiseksi itseäni kohtaan.

– En ole vielä kuuden vuoteni aikana saavuttanut tavoitettani formula ykkösissä. Minulla on tietysti aikaa, mutta olen ehdottomasti alkanut tajuta, että minulla on vain yksi ura. En halua olla enää siinä tilanteessa, että alan kyseenalaistamaan itseäni ja miettimään, että olisinko voinut tehdä jotain paremmin, Bottas pohtii.

Valmis tekemään kaiken vaadittavan

Mercedes-kuskit ovat tulleet kahden kauden aikana häkellyttävän hyvin toimeen keskenään. Tämä ei kummankaan kuskin mukaan ole muuttumassa miksikään, mutta Bottas sanoo samalla suunnanneensa huomion entistä enemmän kilpailuun Hamiltonia vastaan.

– En voi muuttaa tiettyjä asioita ajamisessani, mutta tiedän, miten voin ajaa parhaalla tasollani. Olen pystynyt olemaan edellä tai samalla tasolla Lewisin kanssa aika-ajoissa ja kisoissa jo tähänkin asti, ja tiedän pystyväni siihen. Nyt kyse on vain kovasta työstä, että pystyn siihen jatkuvammin, hän kertoo.

– Tavoitteeni tällä kaudella on voittaa mahdollisimman monta kisaa. En voittanut viime vuonna yhtään kisaa, ja ainoa tavoite kaudelle on maailmanmestaruus minulle henkilökohtaiseksi ja myös tiimille.

Kun sopimus Mercedeksen kanssa on jälleen katkolla – ja tällä kertaa monen näkemyksen mukaan näytönpaikka on Bottakselle viimeinen – hänen on otettava urallaan uusi askel.

– Haluan vain varmistaa, että tänä vuonna teen kaiken voitavan saavuttaakseni nuo tavoitteet. Olen käytännössä valmis tekemään kaiken, mitä se minulta vaatii, jotta voin saavuttaa ne. Olen henkisesti valmis laittamaan kaiken peliin.

Ajatusmaailma ja lähestymistavat uudelleentarkasteluun

Bottaksella on tiedossa heikkouksia, joissa hän jää normaalisti takamatkalle Hamiltoniin nähden. Hän on pyrkinyt selvittämään, miksi näin käy tietyissä mutkissa ja mitä asialle voisi tehdä.

– Katsoin läpi monia asioita viime vuodelta ja edelliseltä. Minun täytyy vain varmistaa, etten hukkaa yhtään tilaisuutta. On se sitten palkintopalli, voitto tai mikä tahansa kisatilanne. Pitää yrittää ottaa etu muihin nähden ja minimoida kaikki virheet.

– Kyse on ajamisen yksityiskohdista, mutta myös lähestymistavoista kisaviikonloppua kohtaan kaikissa kisatilanteissa – ajatusmaailmasta ja asenteesta. Yritän vain olla paras mahdollinen itseni. En voi kertoa kaikkia niitä asioita, mutta haluan tehdä tästä parhaan kauteni tähän asti enkä jättää yhtään kiveä kääntämättä.

– En halua miettiä yhdenkään kisan jälkeen, että olisinko voinut tehdä jotain paremmin.

Negatiivisuus käännetty positiiviseksi mielentilaksi

Kauden 2018 kääntyessä loppupuolelle Mercedes joutui tekemään kovia ratkaisuja, joista se ei selvinnyt täysin puhtain paperein. Tilanne kärjistyi Venäjän GP:ssä, jossa Bottas oli ensin määrätty sivuun kärkipaikalta Hamiltonin taistellessa MM-pisteistä Ferrarin Sebastian Vetteliä vastaan.

Kun alkoi käydä selväksi, ettei Vettel pysty uhkaamaan Mersun kaksoisvoittoa, Bottas kysyi tiimijohdon mielipidettä paikkojen vaihtamisesta takaisin. Lupaa Hamiltonin ohittamiselle ei kuitenkaan herunut. Tästä alkoi negatiivisen ilmapiirin kierre, joka näytti jo heijastuvan suomalaisen mielialaan loppukauden viikonloppuina.

– En muista tarkalleen, missä kohtaa viime kautta se oli, mutta jossain vaiheessa tajusin selvästi, etten taistele enää mestaruudesta, Bottas tunnustaa.

– Kuskina sitä taistelee kovasta tavoitteidensa eteen, ja kun se otetaan pois, täytyy yrittää nollausta ja asettaa uudet tavoitteet. Se ei ole aina helppoa. En ole kuitenkaan lainkaan huolissani, että kantaisin mukanani viime vuoden negatiivisuutta. Päinvastoin, se saattoi olla minulle hyväksi.

– Pystyin karistamaan negatiivisuuden ja kääntämään sen, mitä siitä jäi jäljelle, motivaatioksi, hän kertoo.

Bottakselta kysyttiin myös, käyttikö hän asian käsittelyyn jotain ammattiapua.

– Peiliä, hän vastasi ytimekkäästi.

Ferrarin linjaus ei pelota

Yksi ulkopuolinen seikka saattaa kuitenkin vaikuttaa Mercedeksen rajanvetoon maaliskuun puolivälissä Australiassa alkavalla kaudella. Ferrarilla Sebastian Vettel on saanut tallikaverikseen Kimi Räikkösen tilalle nuoren Charles Leclercin, mikä saattaa vaikuttaa italialaistiimin sisäisiin painotuksiin.

Ferrarin uusi tallipäällikkö Mattia Binotto linjasi edeltäjästään Maurizio Arrivabenesta poiketen, että Vetteliä tullaan tänä vuonna suosimaan päätöksissä, jos maailmanmestaruuden tavoittelu sitä vaatii.

Mercedeksen tallipomo Toto Wolff piti tätä selvänä julistuksena vastustajan puolelta. Tiimi joutuu varmasti tarkkailemaan Ferrarin tekemisiä entistä tarkemmin. Bottas ei kuitenkaan ole huolissaan siitä, että Binotton politiikka heijastuisi häneen negatiivisesti.

– Minulla ei ole mitään huolia, koska olemme sopineet joistain asioista jo pari vuotta sitten. Se tulee olemaan kiinni minun suorituksistani, Bottas taustoittaa Mercedeksen sisäistä hierarkiaa.

– Viime vuonna minun ja Lewisin väliin tuli iso ero, joten asiat olivat vähän eri tavalla, mutta se on minusta itsestäni kiinni, joten en ole huolissani, hän vakuuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat