Valtteri Bottas kiisteltyjen nikotiinituotteiden keulakuvaksi – asiantuntija huolestui näkemästään

Nikotiinipusseja valmistava 77 Nicotine Pouches myy nikotiinipusseja F1-tähti Valtteri Bottas mainoskasvonaan. 

Keskiviikkona sosiaalisessa mediassa lähti leviämään kuvia nikotiinipussikiekoista, joiden kannessa komeili Bottaksen kuva. 

Suomen F1-tähti ei ole itse markkinoinut nimeään kantavia nikotiinipusseja omilla kanavillaan, eikä Puolaan rekisteröity valmistaja 77 Nicotine Poucheskaan ole mainostanut itse kyseisiä tuotteita. Erinäisistä verkkokaupoista niitä kuitenkin löytyy.

Bottas seuraa nikotiinipusseja valmistavaa yritystä Instagramissa ja on syyskuussa merkinnyt yrityksen sometilin Instagramissa julkaisemaansa kuvaan, jossa hänen taskustaan pullottaa nikotiinipussikiekko.

Asiantuntija: Esikuvilta toivoisi vastuullisuutta

Suomen Syöpäyhdistyksen terveyden edistämisen asiantuntija ja nikotiinittoman urheilun parissa työskentelevä Elina Hartikainen näkee Bottaksen tapauksen huolestuttavana.

– Valmentajien, esikuvien ja vanhempien näyttämä esimerkki vaikuttaa vahvasti nuorten terveyskäyttäytymiseen. Siksi onkin huolestuttavaa, että niin monissa seuroissa vanhemmat pelaajat ja valmentajat käyttävät tuotteita, kuten nuuskaa tai nikotiinipusseja seuran tiloissa, katsomossa tai pelimatkoilla. Tämä luo kuvaa tuotteiden haitattomuudesta tai siitä, että ne ikään kuin kuuluvat urheiluun, Hartikainen toteaa MTV Urheilulle.

34-vuotias Bottas on yksi Suomen kuuluisimmista aktiiviurheilijoista ja toimii täten esikuvana monille nuorille ympäri Suomen ja maailman.

– Suurten esikuvien vaikutus on vielä vahvempi. Lähtemällä mainoskasvoksi nikotiinipusseille Valtteri asettuu kyllä tupakkateollisuuden puolelle. Noin suurena esikuvana vaikuttaa väistämättä suuren joukon käyttäytymiseen. Ja siksi toimimalla mainoskasvona, hän altistaa samalla monet fanit ja nuoret nikotiinin haitoille. Esikuvilta toivoisi vastuullisempaa toimintaa. Heillä olisi myös valta tehdä hyvää, Hartikainen sanoo.

Nikotiinilla useita haittavaikutuksia

Nikotiinipussien mainoskasvona toimiminen voi antaa nuorille vääränlaisen kuvan nikotiinituotteista ja niiden haittavaikutuksista.

– Valtterin laji vaatii erityistä keskittymistä ja taitoa. Hän voi kasvattaa myyttiä siitä, että nikotiini auttaisi yltämään huippusuoritukseen ja auttaisi esimerkiksi keskittymään suoritukseen. Nuoret voivat ajatella, että jos haluan huipulle, on minunkin käytettävä nikotiinia.

Hartikainen kertoo, että tuoreimpien Kouluterveyskyselyiden perusteella pitkään jatkunut nikotiinituotteiden käytön lasku on pysähtynyt. Muun muassa nikotiinipussit ja sähkösavukkeet (vapet) ovat kasvattaneet suosiotaan nuorten keskuudessa.

– Uudet nikotiinituotteet, kuten nikotiinipussit ja sähkösavukkeet kiinnostavat myös urheilevia nuoria. Pelkän nikotiinin haittoja ei näytetä tuntevan, Hartikainen harmittelee.

Fressis.fi-sivuston tietopankin mukaan nikotiinilla on useita merkittäviä haittavaikutuksia. Urheilijan näkökulmasta nikotiini supistaa verisuonia, nostaa sydämen sykettä ja verenpainetta, mikä lisää sydämen työmäärää ja asettaa urheilijan kehon rasitustilaan jo ennen varsinaista urheilusuoritusta.

Urheilijoiden kannalta nikotiini heikentää myös elimistön puolustautumista bakteereja ja viruksia vastaan sekä hidastaa vammojen, haavojen ja murtumien paranemista.

Varsinkin nuorille nikotiinin haittavaikutukset voivat olla todella merkittäviä.

– Oikeasti varsinkin nuorena nikotiinin käyttö muokkaa aivoja, ja voi aiheuttaa keskittymishäiriöitä ja esimerkiksi masennus- ja ahdistusoireita. Lisäksi nikotiiniriippuvuuteen liittyvät vieroitusoireet voivat haitata monellakin lailla arkea ja urheiluun keskittymistä, Hartikainen sanoo.

MTV Urheilu ei tavoittanut Valtteri Bottaksen manageria Ville Ahtiaista kommentoimaan F1-kuskin yhteyksiä nikotiinituotteisiin.

Juttua päivitetty 9.2. klo 10.52: MTV Urheilu ei ole tavoittanut Valtteri Bottaksen manageria kommentoimaan asiaa.

Lue myös:

    Uusimmat