Valtion, pääkaupunkiseudun ja kehyskuntien yhteistoiminta-asiakirja hyväksyttiin

Valtioneuvosto hyväksyi torstaina valtion, pääkaupunkiseudun ja kehyskuntien välillä neuvotellun yhteistoiminta-asiakirjan. Asiakirjan laati asuntoministeri Suvi-Anne Siimeksen johdolla toiminut ministerien ja kaupunginjohtajien muodostama työryhmä.

Yhteistoiminta-asiakirja vuosiksi 2000-2003 linjaa valtion ja kuntien lähiajan toimenpiteitä asuntotilanteen parantamiseksi sekä siihen liittyvän maapolitiikan ja liikenteen kehittämiseksi. Kaupunkien ja kuntien hallitusten on vielä hyväksyttävä yhteistoiminta-asiakirja.

Asiakirjassa luetellaan joukko toimenpiteitä seudun asunto-olojen parantamiseksi ja siihen liittyvän yhdyskuntarakenteen, maakäytön ja liikennejärjestelmien kehittämiseksi. Kuntien asunto-ohjelmiin sisältyvän noin 10 000 asunnon vuosituotannon toteutumiselle on luotava edellytykset. Seudulla on voitava saavuttaa myöhemmin väestöennustetta vastaava 13 000 asunnon vuosituotannon taso.

Kapiteeli Oy myy pysyvään sosiaaliseen asuntotuotantoon käytettävät tontit kunnille ns. ARA-hintaa alhaisemmalla hinnalla. Tämä merkitsee Kapiteeli Oy:lle noin 180 miljoonan markan tulonmenetystä. Valtio on valmis luopumaan Malmin lentokenttäalueesta 1.1. 2006 lukien. Lisäraiteiden rakentamiseen välillä Tikkurila-Kerava osoitetaan lisärahoitusta. Kuntien mahdollisuuksia vaikuttaa yleishyödyllisten yhteisöjen omistamien vuokra-asuntojen asukasvalintaan parannetaan.

Työryhmä muodostui valtion edustajista (5 ministeriä ja asiantuntijoita) sekä seudun 11 kaupungin ja kunnanjohtajasta. Yhteistoiminta-asiakirjasta sopineet kunnat ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula ja Vihti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja