Vältä puhelu poliisilta: näin ohjeistat jälkikasvusi festareille

Ruisrockin turvallisuuspäällikkö Ville Ketonen kehottaa alaikäisen vanhempia antamaan jälkikasvulleen kaljakassin sijaan muita eväitä festarikäyttäytymiseen.

Lempibändin keikan näkeminen tuhatpäisessä fanijoukossa kuuluu monen alaikäisen kesäunelmiin. Nuoren pääsystä ensimmäisille festareilleen saatetaan kuitenkin käydä kotona melkoista kädenvääntöä vanhempien kanssa. Kuinka nuori välttäisi festareiden sudenkuopat?

Ruisrockin turvallisuuspäällikkö Ville Ketonen jakaa parhaat vinkkinsä turvalliseen festarielämykseen:

Sopikaa yhteisistä pelisäännöistä kotona

– Vanhempien tulisi antaa nuorelle mukaan aivan muita eväitä kuin kaljakassi. Tärkeintä olisi ohjeistaa terveen järjen käyttöön ja saada nuori ymmärtämään, ettei alueelle lähdetä sekoilemaan holtittomasti. Vanhempien olisi hyvä tietää nuoren liikkeistä ja tuntea porukka, jonka kanssa festareille lähdetään.

Nollalinja päihteille

– Olisi hyvä jos kotona keskusteltaisiin päihteettömästä juhlinnasta. Omien alkoholijuomien nauttiminen festarien kaltaisissa ulkoilmataphtumissa on kielletty. Turvatarkastus pitää huolen, että omat juomat eivät kulkeudu porttien sisäpuolelle. Anniskelualueet ovat ainoastaan täysi-ikäisiä varten. Henkilöllisyys tarkistetaan aina. Reput tarkistetaan myös narikassa piilopullojen varalta.

Festarivarusteet sään mukaan

– Joka vuosi ensiapuun päätyy juhlijoita, jotka eivät ole ajatelleen lainkaan säänmukaista pueutumista. Etenkin nuoret naiset ovat olleet liikenteessä niin vähillä vaatteilla, että illan viiletessä kylmyys on yllättänyt. Pakkaa mukaan hyvät, hiertämättömät kengät ja tarpeeksi lämmintä vaatetta sekä mahdollinen sadevarustus.

Pidä huolta itsestäsi ja ystävistäsi

– Älä hölmöile. Tyypillisimmät järjestyshäiriöt syntyvät alkoholin ja mustasukkaisuuden yhdistelmästä. Pidä pää kylmänä ja katso kaveriesi perään. Älä koskaan jätä kaveria yksin. Jos kaveri on jostain syystä päätynyt heikkoon kuntoon, käänny ensiapu- tai turvallisuushenkilökunnan puoleen.

Syö ja juo

– Muista nauttia alkoholittomia nesteitä runsaasti etenkin hellesäällä. Myöskään ruokailua ei sovi unohtaa, sillä keikkojen aikana suuressa väkijoukossa saattaa tulla heikko olo.

Älä esittele arvotavaroitasi

– Näpistelyä voi välttää pitämällä omaisuuttaan tarkasti silmällä. Ei kannata esitellä väkijoukossa esimerkiksi rahojaan tai älypuhelintaan.

Noudata järjestyksenvalvojan ohjeita

– Yhteiset turvallisuussäännöt on tehty kaikkien noudatettaviksi. Turvallisuushenkilökuntaa on helppo lähestyä missä asiassa tahansa. Jos joku asia huolettaa, kannattaa asiasta mennä reippaasti kertomaan järjestyksenvalvojalle.

Asennoidu ilonpitoon

– Hyvä festarifiilis syntyy siitä, että paikalle tullaan iloisella mielellä eikä varta vasten rettelöimään. Kun vaan muistaa pitää positiivisen vireen yllä, säilyy yleinen tunnelmakin hyvänä.

Lue myös

Tanja Korpela/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat