Vältä borrelioosi – seitsemän tapaa suojautua punkeilta

Punkki on ikävä vieras iholla. Näillä yksinkertaisilla nikseillä suojaat itsesi punkeilta ja niiden levittämiltä taudeilta.

Pieni osa punkeista kantaa puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa TBE-virusta. Noin viidesosa punkeista puolestaan kantaa borreliabakteeria.

Puutiaisaivokuumetta vastaan on kehitetty rokote, mutta borrelioosia vastaan rokotetta ei ole. Tartuntoja välttääkseen metsässä samoillessa kannattaakin suojautua punkeilta mahdollisimman hyvin.

Health.com listasi seitsemän helppoa tapaa, joilla punkeilta voi suojautua.

1. Pysyttele polulla

Mikäli mahdollista, metsälenkillä kannattaa pysytellä polulla, sillä punkit viihtyvät siellä, missä kasvusto on tiheämpää.

2. Pukeudu vaaleisiin vaatteisiin

Vaaleilta vaatteilta punkki on helpompi huomata ja napata mahdollisimman nopeasti pois.

3. Suojaa pääsi

Punkki voi tarttua myös päänahkaan, eikä sitä ole helppo huomata hiusten seasta. Suojaa metsäretkellä pää huivilla tai hatulla, niin vältyt ikäviltä salamatkustajilta hiuksissasi.

4. Vedä sukat lahkeiden päälle

Mitä vähemmän ihoa on esillä, sitä hankalampi punkin on tarttua siihen kiinni. Vaikka sukat housunlahkeissa eivät ole kovin tyylikkäät, punkkisuojana niksi toimii mainiosti.

5. Käytä punkkikarkotetta

Jos oleskelet alueella, jossa on paljon punkkeja, iho ja vaatteet kannattaa suojata punkkikarkotteella.

6. Tee punkkitarkastus

Punkkirikkaassa metsässä vietetyn päivän jälkeen kannattaa tehdä huolellinen punkkitarkastus. Punkit hakeutuvat erityisesti polvitaipeisiin, nivusiin ja kainaloihin. Naisten kannattaa kurkistaa myös rintojen alle.

7. Käy suihkussa

Suihku tekee hyvää metsäretken jälkeen, ja suihkussa punkitkin löytyvät helpommin. Pelkkä suihku ei kuitenkaan punkkeja irrota, vaan punkit on poistettava kunnollisilla punkkipihdeillä.

Lähde: Health.com

Studio55.fi-lähetyksessä keskusteltiin borrelioosista 30.05.2016. Vieraina Infektiotautien professori Jarmo Oksi ja borrelioosin sairastanut Reija Virtanen.

Punkkien levittämät taudit 25:19

Lue myös:

    Uusimmat