Mainos

Valoa näkyvissä

Ihanasti lämmittävä kesäaurinko paljastaa armotta, jos keittiösi on nuhjuinen ja aikansa elänyt. Valoa on näkyvissä myös siinä, että talouselämän pyörät ovat lähtemässä pyörimään, joten nyt on juuri sopiva aika panna tuumasta toimeen ja hankkia uusi keittiö.

Keittiö on hankinta, josta tulet nauttimaan monta tulevaa kaamoskautta. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että kotisi sydän ja tärkein tekemisen paikka saa arvoisensa, ammattilaisen suunnitteleman valaistuksen. Olisi sääli, jos tarkoin harkittu väri- ja materiaalimaailma muuttaisi muotoaan ja kokonaisuus latistuisi väärän valaistuksen johdosta.

Kun hankit keittiösi Keittiömaailmasta, saat avuksesi ammattiosaajat, jotka tietävät ja taitavat myös valaistuksen suunnittelun. He osaavat kertoa sinulle erilaisista valon lähteistä, päivänvalosta halogeeneihin ja ledeihin.

Kyselimme Novart Oy:n tuotepäälliköltä, sisustusarkkitehti, SIO, Eeva Kokkoselta valaistuksesta ja sen suunnittelusta. Hän työskentelee suunnittelutiiminsä kanssa kaikkien edustamiemme keittiömerkkien, A la Carten, Parman ja Petran, kanssa.

Miksi keittiön valaistuksen suunnittelussa kannattaa käyttää asiantuntijaa?

Valo on hyvin tärkeä elementti ihmisen elinympäristössä. Se luo tunnelmaa, vaikuttaa elintoimintoihimme ja on myös ergonominen tekijä. Siksi on tärkeää käyttää asiantuntijaa valaistuksen suunnittelussa, varsinkin keittiössä.

Valaistuksen luomisessa elementteinä ovat valaisimien valolähteet eli onko kyseessä loisteputki, halogeeni vai led-valaisin. Eri valolähteistä tulee erilaista valoa ja siten myös erilaisia valaistus-arvoja. Valaistusarvoihin vaikuttaa myös valon määrä eli valaisimien teho ja niiden lukumäärä. Suunnittelussa tulee huomioida myös valon luonne. Valolla on aina väri ja valon väri vaikuttaa siihen miten ympäristön värit näemme. Hyvän valaistuksen elementit ovat asiantuntijallekin haaste.

Mitä kannattaa ottaa huomioon keittiön valaistuksessa?

Niin keittiön kuin minkä tahansa tilan valaistusta suunniteltaessa pitää ottaa huomioon käyttötarkoitus, tilan luonne ja tunnelmalliset tekijät. Keittiössä valaistuksen pitää olla riittävä, jotta näkee mitä tekee. Se on turvallisuutta ja osa keittiön ergonomiaa. Valolla voidaan korostaa tai häivyttää eli muokata tilaa.

Valolla luodaan myös tunnelmaa, sillä valon väri ja voimakkuus ovat tärkeitä tunnelmaan vaikuttavia tekijöitä. Täysin tasaisesti valaistu tila koetaan tylsäksi ja steriiliksi. Valoilla ja varjoilla saadaan tunnelmaltaan viihtyisämpi ja kodikkaampi tila.

Valon väri on myös hyvin tärkeä tekijä. Valon väri muokkaa kaikkia ympärillä olevia pintoja. Valon luonnollinen värintoisto takaa sen, että punainen omena on valokeilassa edelleen punainen ja huolella valittu oviväri säilyttää kauneutensa.

Vaikuttaako valaistus työturvallisuuteen?

Oikea valon suunta ja voimakkuus vaikuttavat kohteen näkemiseen, ja se jos mikä on turvallisuutta. Pimeässä tai oman kehon varjossa terävien veitsien käyttö on vaarallista. Samoin kuumat kattilat ja nesteet on helpompi hallita, kun näkee minne kätensä laittaa.

Huomioidaanko Keittiömaailmassa valaisimien ympäristö-ystävällisyys?

Kyllä. Valaisinvalikoimassa on esimerkiksi useita led-valaisimia, jotka ovat pitkäikäisiä ja vähän energiaa kuluttavia.

Mikä on yleisin virhe keittiön valaistuksessa?

Yleisin virhe on se, että valaistusta ei lainkaan suunnitella, joten ainoa valaisin saattaa olla yksi loisteputkivalaisin pöytäkaapin alla. Virhe on myös se, että valon merkitys turvallisuuden ja tunnelman luojana on kokonaan jätetty huomioimatta.

Kuuluuko keittiön valaistuksen suunnittelu Keittiömaailmassa kokonaissuunnitteluun?

Keittiön suunnitteluun kuuluvat kalusteisiin asennettavat valaisimet, joten se on ilmaista. Myös koko keittiötilan valaistuksen suunnittelu, jos se toteutetaan pelkästään valaisinvalikoimamme valaisimilla.

Mitkä ovat uusimmat valaistustrendit?

Valo on jo itsessään trendi. Valaistukseen ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin kiinnitetään huomiota ja niitä myös käytetään. Valolla muokataan tilaa. Valolähteistä ledvalaisimet ovat ehdotonta trendikärkeä. Uuden sukupolven led-valaisimet ovat valaisimia, eivät pelkkiä jouluvaloja ja siksi niiden käyttömahdollisuudet ovat laajentuneet huomattavasti. Energianiukkuus ja käyttömukavuus lisäävät led-valaisimien erinomaisuutta.

Artikkelin tarjoaa: Novart Oy

Artikkelin tarjoaa: Novart Oy

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.