Yrttikeittiön asiantuntija Tuovi Mutanen tuntee joulun ja vuodenvaihteen herkullisimmat yrttireseptit. Kokeile maistuvia valkosipuliluumuja ja basilikasinappia.
Valmista valkosipuliluumuja tai herkullista basilikasinappia herkkusuiden juhlapöytään.
Valkosipuliluumut
Pussillinen kuivattuja luumuja
valkosipulin kynsiä kokonaisina tai viipaleina
1 dl vettä
2 dl omenaviinietikkaa
1 tl suolaa
½ dl hunajaa
1 rkl oreganoa
1 ½ rkl basilikaa
ropsaus rosepippuria
3 dl rypsiöljyä
Keitä rypsiöljyä lukuun ottamatta muita aineksia kattilassa viitisen minuuttia.
Lisää öljy ja sekoita.
Purkita puhtaisiin lasitölkkeihin ja kääntele purkkia niin ettei luumujen sekaan jää ilmakuplia.
Anna maustua viileässä ainakin viikon ajan.
Basilikasinappi
100 g sinappijauhetta
2 dl tummaa siirappia
1 rkl perunajauhoja
1 kananmuna
hiukan murskattua valkosipulia
1 rkl kuivattua basilikaa
1 prk ranskankermaa
(kahvia)
Yhdistä kaikki aineet kattilassa ja kuumenna koko ajan sekoittaen lähes kiehumapisteeseen. Sinappi sakenee hieman jäähtyessään, ja halutessasi voit ohentaa sitä tilkalla kahvia. Basilikasinapin voi tehdä hyvissä ajoin, sillä se säilyy jääkaapissa useita viikkoja.