Valkoisen talon taloudellinen neuvonantaja vaatii Fediä leikkaamaan korkotasoa – "Emme halua uhata tätä upeaa elpymistä"

Valkoisen talon taloudellinen neuvonantaja Larry Kudlow vaatii Yhdysvaltojen keskuspankkia Fediä leikkaamaan korkotasoa suojellakseen Yhdysvaltojen taloutta.

Kudlow sanoi CNBC:n haastattelussa, ettei uhkaa korkeammista koroista haluta. Kudlowin mukaan ohjauskoron lasku on välttämätön suojelutoimenpide.

Kudlow lisäksi sanoi, että hänen näkemyksenä korkotasosta heijastelevat presidentti Donald Trumpin kantoja. Trump on kritisoinut Fedin koronostopäätöksiä.

Kudlow sanoi aiemmin Axios-median haastattelussa, että Fedin pitäisi välittömästi leikata korkoja puolella prosenttiyksiköllä.

Kudlow sanoi, että Fedin toimet ovat olleet todennäköisesti ylimitoitettuja. Tällä Kudlow viittasi siihen, että Fed nosti ohjauskorkoa neljä kertaa vuonna 2018.

Yhdysvaltojen talouden kasvun odotetaan hidastuvan

Neuvonantajan mukaan maailmantalouden hidastuminen voi uhata Yhdysvaltojen kasvua. Kudlow sanoi, että euroalue on käytännössä taantumassa ja Kiina puolestaan todella heikko. Kudlow mainitsi uhaksi myös ongelmat Latinalaisessa Amerikassa.

– Me emme halua uhata tätä upeaa elpymistä, hän sanoi.

Suurin osa ekonomisteista ja instituutioista ennustaa, että Yhdysvaltojen kasvu hidastuu sekä tänä vuonna että vuonna 2020.

Fed heikensi hiljattain Yhdysvaltojen talouskasvuennustetta. Se arvioi nyt, että maan talous kasvaa 2,1 prosentilla vuonna 2019 ja 1,9 prosentilla ensi vuonna. Trumpin hallinnon mukaan talous kasvaa tänä vuonna 3,2 prosentilla.

Viime viikolla Fed ilmoitti pitävänsä ohjauskoron ennallaan 2,25–2,5 prosentin vaihteluvälissä. Pankin ei odoteta nostavan korkoa enää tänä vuonna. Arvio sysäsi maan osakekurssit nousuun.

Vielä viime syyskuussa pankin arvioitiin nostavan korkoa kolmesti tänä vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat