Valko-Venäjän maanpaossa elävä oppositiojohtaja Tsihanouskaja tuomittiin 15 vuoden vankeuteen

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja kertoo elämästään maanpaossa –"Se on kamalaa" 2:00
Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja kertoo elämästään maanpaossa – "Se on kamalaa"

Valko-Venäjän oikeus on tuominnut maanpaossa olevan oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan 15 vuodeksi vankeuteen. Asiasta kertoi maan valtiollinen uutistoimisto Belta maanantaina.

Tsihanouskaja on Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukashenkan kriitikko. Tsihanouskaja haastoi Lukashenkan presidentinvaaleissa vuonna 2020.

Vaaleja on pidetty vilpillisinä ja yleisesti uskotaan, että Tsihanouskaja voitti vaalit. Hän pakeni Valko-Venäjältä pian vaalien jälkeen ja elää maanpaossa Liettuassa.

Oppositiojohtaja tuomittiin poissaolevana vankeuteen 15 vuodeksi muun muassa maanpetoksesta. Tsihanouskajan on katsottu johtaneen Lukashenkan vastaisia mielenilmauksia.

Tsihanouskaja vieraili Suomessa joulukuussa 2022, jolloin hän tapasi muun muassa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.), presidentti Sauli Niinistön, pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.).

– Svjatlana Tsihanouskaja on antanut kasvot Valko-Venäjän oppositiolle. Hän puolustaa valkovenäläisten oikeutta demokratiaan. Arvostan hänen työtään erittäin paljon, Haavisto sanoi silloin tiedotteessa.

Tsihanouskaja oli joulukuussa myös MTV Uutisten haastattelussa. Hän kertoi muun muassa halusta päästä kotiin ja asumaan omaan asuntoon ja näkemään ystäviä.

Tsihanouskajan haastattelun voit katsoa jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat