Valko-Venäjällä otettu kiinni yli 700 ihmistä mielenosoitusten jäljiltä – poliisi käytti kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja

Valkovenäläinen Valery Samalazau pidätettiin Minskin keskustassa presidentinvaalien jälkeen 0:39
Video: Valkovenäläinen Valery pidätettiin Minskin keskustassa presidentinvaalien jälkeen.

Valko-Venäjällä on maan sisäministeriön mukaan otettu kiinni yli 700 ihmistä eilisten mielenosoitusten jäljiltä.

Ihmisoikeusjärjestö Vjasnan luku on vielä suurempi – ainakin 1 200 kiinniotettua.

Mielenosoitukset Valko-Venäjällä ovat jatkuneet jo kuukausia. Protestoijat vastustavat elokuussa vilpillisesti presidentinvaalien voittajaksi julistautunutta Aljaksandr Lukashenkaa.

Viime sunnuntain mielenosoituksissa aseistautunut poliisi hajotti väkijoukkoja kyynelkaasulla, tainnutuskranaateilla ja vesitykillä.

Maanantaina Valko-Venäjän ulkoministeriö kutsui puhutteluun Puolan lähettilään ja vaati Puolan hallintoa luovuttamaan Puolasta käsin toimivan Nexta Live -kanavan perustajan ja päätoimittajan. Telegramissa toimivalla opposition kanavalla on koordinoitu Valko-Venäjän mielenosoituksia.

Mielenosoittajan kuolema voi tuoda uusia sanktioita

Mielenosoittajien suuttumusta on entisestään lietsonut viimeviikkoinen mielenosoittajan kuolema. Silminnäkijöiden mukaan Raman Bandarenka, 31, pidätettiin keskiviikkona, kun mielenosoittajien ja siviiliasuisten poliisien välille puhkesi yhteenotto. Bandarenka kuoli torstaina usean tunnin leikkauksen jälkeen minskiläisessä sairaalassa vakavien aivovammojen vuoksi.

Valko-Venäjän hallinto on yrittänyt pestä käsiään tapauksesta ja väittänyt Bandarenkan saaneen vammansa kahakassa hallinnon kannattajien kanssa.Tsihanouskaja kertoi maanantaina keskustelleensa useiden länsimaiden suurlähettiläiden kanssa uusista Lukashenkan hallinnon vastaisista sanktioista.

EU on jo nyt asettanut sanktioita Lukashenkaa ja tämän lähipiiriä vastaan vaalivilpin ja mielenosoittajiin kohdistuneen väkivallan vuoksi.EU varoitti jo viime viikolla, että mielenosoittajan kuolema voi olla peruste lisäsanktioille.

Lue myös:

    Uusimmat