Valitse aurinkovoide oikein – ihotautilääkärin vinkit

Millainen aurinkovoide on paras herkästi ärtyvälle iholle? Kenen kannattaa käyttää kaikkein korkeimman suojakertoimen rasvaa? Lue lääkärin neuvot!

– Jos kosmetiikasta tulee ihoärsytyksiä, kannattaa valita hajusteeton aurinkovoide – koska hajuste on siinä täysin tarpeeton, TYKSin ihopoliklinikan ylilääkäri Leena Koulu neuvoo.

Aurinkovoiteen suojakerroin kannattaa olla 30 tietämillä, sillä käytännössä suojavoiteita käytetään vähemmän kuin pitäisi.

– Aurinkovoiteet eivät kuitenkaan ole ensisijainen tapa suojautua auringolta eikä niitä ole tarkoitus käyttää auringossa oleskelun tarpeettomaan pitkittämiseen. Ensisijaisesti liialliselta auringolta suojaudutaan vaatetuksella ja hakeutumalla varjoon.

Keiden kannattaa käyttää korkean, 50-60 suojakertoimen aurinkovoidetta?

– Niiden, joilla on ollut jo ihosyöpiä tai erilaisia ihosyövän esiasteita, kuten aurinkokeratoosia, sekä niiden, joilla on kasvojen alueella iso lentigo eli pigmenttiläiskä.

Korkea suojakerroin on hyvä myös silloin, jos haluaa ehkäistä maksaläiskien ilmaantumista.

– Korkea kerroin suojaa paremmin kuin matala kerroin. Nykyisin voiteissa on suoja sekä UVA- että UVB-säteitä kohtaan. Totaaliblokkia ei kuitenkaan ole, aina UV-säteitä pääsee läpi. 

Iho ja aurinko

Mistä melanooman yleistyminen johtuu? Studio55.fi-lähetyksessä vieraana huhtikuussa 2014 ihotautien ja patologian erikoislääkäri Susanna Virolainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja