Välitä työkavereistasi – tee työsi paremmin

Eve Ekman tutkii työkseen, miten tunteet vaikuttavat työpanokseemme. Nainen pitää myös kursseja, jotka kehittävät empatiakykyä. Tunnistamalla omia ja muiden tunteita paremmin, vältämme konflikteja työyhteisössä, Elle uutisoi.

Vietämme valtaosan elämästämme työkavereidemme kanssa. Siksi ihmissuhteiden parantamiseen kannattaa panostaa.

Eve Ekman tutkii työkseen sitä, kuinka voimme kehittää ja ylläpitää empatiataitojamme työssämme. Ekmanin mukaan ongelmat työyhteisössä vaikuttavat työsuoritukseemme. Ekmanin "Empathy Burnout" in Human Services -tutkimus esittää, kuinka krooninen stressi, uupumus ja jatkuva itsensä puolustaminen voivat estää ihmisiä tekemästä työtään hyvin.

Kurssilla opetellaan tunnistamaan tunteita

Tunteille annetaan nykyään onneksi arvoa myös työelämässä, sillä tutkimusten mukaan hyvät sosiaaliset ja emotionaaliset kyvyt ennakoivat menestystä ja hyvinvointia elämässä.

Ekman onkin kehittänyt ohjelman, jonka tarkoitus on parantaa emotionaalisia kykyjämme siellä, missä vietämme eniten aikaa – työpaikalla.Tunnetyöhön kannattaa panostaa, sillä konfliktit työssä aiheuttavat stressiä, joka voi vaikuttaa myös työn ulkopuoliseen elämään. Kun olo on alakuloinen, stressaantunut torjuu yleensä myös puolisoaan ja lapsiaan. Negatiiviset tunteet ovat myös tarttuvia. Kun työyhteisössä on yksi negatiivinen ja kyyninen työntekijä, huomaat pian olevasi huonolla tuulella itsekin.

Kurssillaan Ekman opettaa muun muassa, kuinka opimme tunnistamaan omia ja työkavereidemme tunteita tarkemmin. Ekman hyödyntää tunteiden tunnistamisessa oman isänsä, tiedemies Paul Ekmanin, oppeja. Paul Ekman on tehnyt pioneerityötä tunteiden ja kasvojen ilmeiden yhteydestä ja todistanut muun muassa sen, että vihalle, inholle, pelolle, ilolle, surulle ja pelästymiselle on universaalit ilmeet, jotka tunnistetaan kaikissa kulttuureissa.

Itsensä rakastaminen lisää empatiakykyä

Työkavereiden mielialoja ei kuitenkaan Ekmanin mukaan tarvitse jatkuvasti tarkkailla, riittää kun käyttää emotionaalisia kykyjään vain silloin, kun niille on todella tarvetta. On tärkeää vetää myös rajat omalle jaksamiselle. Empatian yksi lähtökohta on, että osaa välittää myös itsestään.

Ekmanin opit ovat yksinkertaisia meditaatiotekniikoita, joiden tarkoituksena on tunnistaa jännityksen lisääntyminen ja välttää negatiivisia tunteita ennen kun ne lisääntyvät. Tutkailemalla myös omaa emotionaalista historiaamme ymmärrämme myös paremmin jokapäiväistä käytöstämme. Näin saatamme välttyä myös mahdollisilta konflikteilta.

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Lähde: Elle, heinäkuu 2013

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat