Vakuutuspetokset aiempaa vaikeampia selvittää

Nopea käsittely vaikeuttaa vakuutuspetosten havaitsemista.

Vakuutusyhtiöiltä odotettava entistä nopeampi asioiden käsittely luo uusia haasteita vakuutuspetoksien ehkäisemiseen. Nopeuden vaatimus vaikeuttaa vakuutuskäsittelijän mahdollisuuksia havaita petoksen yritystä, sanoo rikostorjunnan asiantuntija Risto Karhunen Vakuutusyhtiöiden keskusliitosta.

Jo pitkään on arvioitu, että vahinkovakuutuksen kaikista korvausmenoista 5-10 prosenttia on perusteetonta eli se maksetaan huijareille.

Karhunen kertoo, että parhaillaan aiheesta laaditaan tutkimusta yhdessä suomalaisessa vakuutusyhtiössä ja alustavien tulosten mukaan perusteettoman korvaussumman osuus asettuu juuri aikaisemmin arvioituun haarukkaan.

- Plussaaminen on edelleen yleisintä. Se tarkoittaa, että annetaan perätöntä tietoa vahingosta eli suurennellaan, Karhunen kuvailee vakuutuspetoksia.

Karhusen mukaan vakuutuspetosten kirjo on kaikkiaan valtava. Vakuutus saatetaan ottaa esimerkiksi vain petosta varten. Esimerkiksi tuontiautojen lisääntyminen on aiheuttanut uudenlaisia petoksen yrityksiä.

- Tuodaan Saksasta auto, mutta suomalainen auto ei menekään kaupaksi. Ilmoitetaan se sitten varastetuksi ja se löytyy lopulta poltettuna ja on hyvin vakuutettu, Karhunen luonnehtii.

Vakuutuspetoksia tutkivat yrittävät jatkuvasti tilkitä varsinkin henkivakuutuspetoksia. Sellaisia ovat esimerkiksi tilanteet, joissa kansalainen onnistuu huijaamaan lääkärin määräämään hänelle sairauslomaa tai jopa kirjoittamaan todistuksen työkyvyttömyydestä.

Pyrkimyksenä on havaita varsinkin isot henkivakuutuspetokset, koska yhdelläkin petoksella voi aiheuttaa huimat tappiot vakuutusyhtiölle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat